Blog

Rio şimdilik sakin

Brezilya'da bulunan Al Jazeera muhabiri Enver Hasanoğlu, yaşanan hezimetin ardından Rio sokaklarında gezdi, taraftarlarla Almanya mağlubiyetini konuştu.

Konular: Spor, Futbol, Brezilya
 

ev sahibi brezilya'nın almanya karşısında aldığı tarihi yenilgi sonrasında hem favelalar hem de şehir merkezinde sükunet hakim.

morro tavarez bastes... rio de janerio'nun genel olarak 'favela' denen, ancak orada yaşayanların 'comunidad' olarak adlandırmayı tercih ettiği gecekondu mahallelerinden sadece bir tanesi.

buraya her istediğinizde girmek gibi bir lüksünüz asla yok. önceden birileriyle haberleşip izin almanız gerekli.

mahalleye girişte, beni bir minibüste oturan gençler karşıladı. bir süre inceledikten sonra içeriden birilerine geldiğimi haber verdiler.

benim buraya gelmemi sağlayan 35 yıl önce radikal bir karar alıp buraya yerleşen ingiliz restoran sahibi bob nadkarni'ydi

nadkarni, polisin yaptığı mart ayı operasyonları sonrasında çevrede eskisi kadar uyuşturucu baronu ve çetesi kalmadığını anlattı. mahallede, zannedilenin aksine çoğu insanın bir iş sahibi olduğunu söyledi.

dar sokaklarda gezerken, açık kapılardan birinde juan cortian'a rastladık. brezilya maçını mahallede kurulan ekrandan izleyeceğini ancak umutlu olmadığını söyledi. mahalle sakinleri almanya maçı için sokaktaydı.

almanya'nın art arda gelen golleri sonrasında, açıkçası beklediğim tepki kimsede yoktu. hatta maç 5-0 olduğunda copacabana'ya geçerken bile herkes sakindi. copacabana'ya geldiğimde de durum farksızdı.

halk sakindi ama polis önlemini almıştı. çok sayıda güvenlik görevlisine ek olarak bir polis helikopteri plaj üstünde ve şehir merkezinde oldukça alçaktan projektörünü üzerimizde gezdirerek tur attı.

maç bittiğinde de copacabana'da beklenen üzüntü ve öfke yoktu.

sonucu hatırlattığım brezilyalılar, takımın gününde olmadığını ve almanlar'ın sahaya intikam için çıktığını söyledi. kalabalıktan kimse ne futbolculara ne de scolari'ye yönelik kötü bir tezahüratta bulundu.

maçtan saatler sonra, copacabana çevresindeki sahaların boş olması da dikkat çekiciydi. diğer maçlardan hemen sonra sahaları dolduran rio sakinleri, tarihi yenilgiden sonra adeta futbola ara vermişti.

kaynak: al jazeera
 

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;