Dosya

Suriye'deki diplomatik misyonlar

Mart 2011'de başlayan ayaklanmadan bu yana 20'den fazla ülke Suriye'deki temsilciliklerini kapattı.

Konular: Ortadoğu, Suriye
Suriye'de yıkık bina parçalarıyla kaplı sokakta yürüyen bir sivil.
Ülke uluslararası toplum tarafından yalnızlığa itiliyor. [Reuters]

abd: washington hükümeti, şam büyükelçiliği'ni 6 şubat 2012'de kapattı.

azerbaycan: 7 ağustos 2012'de azerbaycan'ın şam büyükelçisi ve bütün elçilik çalışanları ülkeyi boşalttı, büyükelçilik kapatıldı. 

belçika: belçika, suriye yönetiminin sivillere yönelik şiddet ve başkentte artan güvenlik sorunları nedeniyle 29 mart 2012'de büyükelçiliğini kapatma kararı aldı.

finlandiya: büyükelçiliğini kapatan finlandiya, suriye’de bulunan tüm finlere ülkeyi terk etmeleri çağrısında bulundu. hükümet, büyükelçiliğin suriye, ürdün, lübnan ve irak’la ilgili görevlerinin helsinki’den yönetileceğini duyurdu.

fransa: cumhurbaşkanı nicolas sarkozy, 2 mart 2012'de şam büyükelçiliği'nin kapatılması kararı alındığını açıkladı. paris yönetimi, 7 şubat’ta da büyükelçisini geri çağırmıştı.

hollanda: hollanda yönetimi, 14 mart 2012'de güvenlik sorunları sebebiyle büyükelçiliğini kapatma kararı aldığını duyurdu.

ingiltere: londra yönetimi, 1 mart 2012'de büyükelçiliğini kapattığını bildirdi.

ispanya: ispanya, 7 mart 2012'de şam büyükelçiliği'ni kapattı. madrid yönetimi, 7 şubat’ta da büyükelçisini geri çağırmıştı.

isviçre: dışişleri bakanlığı, suriye’nin başkentindeki diplomatik faaliyetlerin güvenlik sebebiyle geçici olarak durdurulduğunu duyurdu.

italya: italya yönetimi, 7 şubat 2012'de büyükelçisini, 14 mart'ta ise tüm elçilik çalışanlarını geri çağırdı ve diplomatik faaliyetlerini askıya aldı.

japonya: tokyo hükümeti, büyükelçiliğini güvenlik sebebiyle geçici olarak kapattı. 21 mart 2012'de alınan kararın ardından suriye ile japonya arasında diplomatik ilişkiler ürdün’deki japon büyükelçiliği üzerinden yürümeye başladı.

kanada: 5 mart’ta alınan karar doğrultusunda büyükelçiliğini kapatan kanada yönetimi, aynı zamanda suriye merkez bankası ile tüm faaliyetlerini kesecek yaptırımlar uygulamaya başladı.

körfez işbirliği konseyi: konseyin başkanlığını üstlenen suudi arabistan yönetimi, 15 mart 2012'de şam’da bulunan büyükelçiliğini kapattığını, tüm elçilik çalışanlarını da geri çektiğini açıkladı. konseyin diğer üyeleri bahreyn, kuveyt, umman, katar ve birleşik arap emirlikleri de şam’daki elçiliklerini kapattıklarını duyurdu.

malezya: temmuz 2012'de şam'daki büyükelçiliğini geçici olarak kapattı. 

mısır: mısır’ın şam büyükelçisi, 19 şubat 2012'de suriye’den ayrılarak, ülkesine geri döndü.
 

DOSYA: SURİYE'DE İÇ SAVAŞ

norveç: norveç dışişleri bakanlığı, şubat ayında güvenlik gerekçesiyle elçilik çalışanlarının sayısını dörtten ikiye indirdi.

polonya: polonya hükümeti, güvenlik sorunu nedeniyle 27 temmuz 2012'de şam’daki büyükelçiliğini kapattı. abd‘nin suriye’de elçilik binası olmadığı için polonya elçiliği, abd’yi de temsil ediyordu.

türkiye: ankara yönetimi, 26 mart 2012'de büyükelçiliğini kapattı. gördükleri şiddet sebebiyle bugüne kadar ülkelerinden kaçan yüz binlerce suriyeli türkiye’ye sığındı.

yunanistan: şam'daki büyükelçilik faaliyetlerini 27 temmuz 2012'de askıya aldı. halep, lazkiye ve tartus'taki konsolosluklar ise suriye'deki yunan vatandaşlarına yardımcı olunması için açık kaldı. yunanistan, suriye'nin atina büyükelçisi ile iki suriyeli diplomatı da aralık 2012'de sınır dışı etti.

kaynak: al jazeera

 

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;