Haber analiz

Fransızlar seçim kampanyalarına ilgi göstermiyor

Değişim isteyen insanlarla adayların bağ kuramaması yüzünden cumhurbaşkanlığı seçimlerine katılımın düşük olacağı tahmin ediliyor.

Konular: Avrupa
Sarkozy'nin kampanyasında çalışan gönüllüler.
Sarkozy kampanyasında çalışan Baldini (sağda), seçime katılımın düşük olacağını düşünüyor. [Yasmine Ryan, Al Jazeera]

ciddi ekonomik sıkıntılarla karşı karşıya olan fransa’da, birçok seçmen, cumhurbaşkanlığı için yarışan adayların ülkeyi mevcut krizden kurtarabileceğine inanmıyor.

fransa’da oy vermek zorunlu değil. geçtiğimiz pazar günü, haftalık journal de dimanche dergisinde, ifop tarafından yayınlanan bir kamuoyu araştırmasına göre, bu pazar yapılacak seçimlerde, seçmenlerin yüzde 32’si oy kullanmayacak. (araştırmanın orijinal fransızca metni)

bu, oldukça yüksek bir değer. katılım oranlarının yine düşük olduğu 2002 cumhurbaşkanlığı seçimleri'nde, seçmenlerin sadece yüzde 28’i oy kullanmamıştı.

muhafazakar nicolas sarkozy’nin, sosyalist parti’den segolene royale ile yarıştığı 2007 yılı seçimlerinde ise oy kullanmayanların oranı yüzde on altıya kadar gerilemişti. o seçimler, her iki adayın, partilerinin geleneksel olarak temsil ettikleri kalıpları kırmasıyla hatırlanıyor.

fazla sürpriz yaşanmadı

bu yılki adayların seçilmesi aşamasında bu türden fazla sürpriz yaşanmadı. seçimlerin nihai turuna ülkenin şu andaki cumhurbaşkanı sarkozy ile uzun süredir sosyalist parti’nin başkanlığını yapmakta olan françois hollande’ın kalması bekleniyor.

çok soğuk ve rüzgarlı bir havada görüştüğümüz sarkozy’nin seçim kampanyası için el ilanı dağıtan halk hareketi birliği (ump) aktivistleri, 2012 seçimlerinin fransız halkının ilgisini çekemediği konusunda hemfikir.

aktivistlerden veronique baldini, 22 nisan ve 6 mayıs’ta gerçekleştirilecek seçimlerde sandık başına gitmeyeceklerin oranının çok yüksek olmasını bekliyor.

paris 16. bölge belediye başkan yardımcısı baldini, “birçok insan neden ‘oy kullanmayacağım’ diyor, anlamıyorum. belki de televizyondaki kampanyalar fazla etkileyici olmadı” diyor.

baldini, 1980’lerde ve 1990’lardaki seçim kampanyalarına damgasını vuran türde, yoğun ve provoke edici tartışmalar yapılmadığını ve adayların sıra dışı şeyler söylemekten kaçındığını düşünüyor

2007 cumhurbaşkanlığı seçim kampanyasının çok daha fazla heyecan yarattığını ifade ediyor ve bunu sarkozy’nin, royale gibi, çok daha zorlayıcı bir rakibe sahip olmasına bağlıyor.


milaret katja, seçim turlarının ikisi de dahil, oy vermenin
anlamı olmadığını düşünüyor. [yasmine ryan, al jazeera]

ump görevlisi "royale çok daha orijinal bir adaydı, ama hollande oldukça kontrollü bir insan ve ağzından tartışma yaratacak tek bir söz çıkmıyor" dedi.

baldini, iki adayı da birçok fransız için en önemli konuları ihmal etmekle suçluyor, ancak “birçok fransız için görünürde temel mesele olan kriz ve işsizlik hakkında yeterince laf ettiler” diyor.

seçimlerin ilk turuna sadece günler kala, sol görüşlü marianne dergisi, birçok kişinin adaylar hakkında duyduğu şüpheyi resmeden bir kapakla yayınlandı.

başlıkta “seçim kampanyalarının en büyük yalanı” diyor. onun altında, önde gelen adaylar, ellerini kalplerinin üzerine koymuş bir şekilde, seçmenlere ilan-ı aşk ederken gösteriliyor.

16. bölge’nin sakinlerinden genç bir kadın, kim seçilirse seçilsin, adayların herhangi bir fark yaratacağını düşünmediği için oy vermeyeceğini söylüyor.

hollande ve sarkozy dahil hiçbir adayın anlamlı bir alternatif sunmadığını düşünüyor.

fransa cumhurbaşkanlığı seçimlerinin giderek daha yüzeysel bir hale geldiğinden yakındıktan sonra “politikalar yeterince işlenmiyor; daha çok kişilikler üzerinde bir yoğunlaşma söz konusu. bu amerikan tarzı seçim kampanyalarının içi boş. tamamen saçmalık” diyor.

seçimlere fazla ilgi yok

kısa bir süre önce 18 yaşına giren david zoher, bu seçimlerde defa ilk defa oy kullanacak; ancak adayları önemsediğinden değil. (zoher ile mülakatın fransızca ses kaydı)

david, “bir vatandaş olarak görevim olduğu için oy kullanacağım; ama aslında, adaylardan hiçbiri beni heyecanlandırmıyor” diyor.

nüfusun çoğunluğunun aleyhine olacak şekilde zenginleri kolladığını düşündüğü sarkozy’nin politikalarını desteklemiyor.

hollande ve siyasi yelpazenin en solundaki jean-luc melenchon arasında gidip geliyor; ancak bu adayların da gidişatı etkilemesini beklemiyor.

david “fransa cumhurbaşkanının değişmesi hiçbir şeyi değiştirmeyecek. kriz geçmeyecek” diyor.

kaynak: al jazeera

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;