Haber analiz

'İstiklâl Mücadelesi' kabinesi

AK Parti iktidarı boyunca yaşadığı en sancılı süreçlerden birinde yola yenilenmiş Bakanlar Kurulu ile devam edecek. Bakanlık koltuğuna yeni oturan isimlerin büyük bölümü Başbakan Erdoğan'ın yakın ekibinden.

Haberin Öne Çıkanları

Erdoğan ile Gül 1,5 saat görüştü

Operasyonda adı geçen bakanların tamamı değişti

İçişleri Bakanı Âlâ Meclis dışından atandı

Başbakan Erdoğan yeni kabineyi açıkladı [AA]

birkaç hafta öncesine kadar beklenen normal bir kabine değişikliğiydi. yerel seçimlerde belediye başkanlığına aday olan 4 bakan ve belki bir iki isim daha değişecekti. fakat son bir haftada yaşananlar kabine değişikliğine olağanüstü bir anlam yükledi.

başbakan erdoğan çarşamba gecesi geç saatlerde 11 yıllık ak parti iktidarının en zor dönemlerinde birlikte hareket edeceği yeni kabineyi açıkladığında türkiye gün boyunca tarihinde hiç yaşanmamış olaylara tanıklık etti. içinde sürprizler de barındıran kabine değişikliği bu olağanüstü gelişmelerden sadece biriydi. erdoğan, “büyük türkiye’nin istiklâl mücadelesi” olarak tanımladığı yeni dönemde kabinenin yeni isimlerini yakın ekibinden seçti.

olağanüstü istifa ile başlayan gün

"kabine değişikliği bugün mü?" sorusuna yanıt aranarak başlanan günün ilk gelişmesi iki bakanın birbiri ardına benzer açıklamalarla istifa etmesi oldu. günün ilk sıradışı haberi ise “başbakan da istifa etmeli” diyerek kendi istifasını duyuran erdoğan bayraktar’dan geldi. ertesi gün bayraktar’ın bu istifasının resmi kayıtlara geçmediği resmi gazete’nin yayınlanmasıyla anlaşıldı. bayraktar’ın başbakan erdoğan’ın kararıyla görevden alındığı duyuruldu.

gün boyu yeni ve daha büyük bir operasyon ile ilgili tartışmalar yaşanırken ankara’da gözler bir yandan da başbakan erdoğan’daydı. ancak erdoğan’ın beklenen adımı atıp kabine değişikliğini sunmak için çankaya köşkü’ne çıkması gece geç saatlerde oldu. başbakan ile cumhurbaşkanı’nın görüşmesi beklenenden uzun sürdü. erdoğan çankaya köşkü’nde tam 1,5 saat kaldı.

erdoğan soru almadı

ve sonra kabine değişikliğini açıklamak için başbakanlık binasında kameraların karşısına geçti. düzenleyeceği basın toplantısı öncesinde basın müşaviri, erdoğan’ın soru almayacağını, sadece kendi açıklamasını yapıp salondan ayrılacağını gazetecilere duyurdu.

sözlerine, “kabine değişikliğini ay sonunda yapabileceğimi zaten önceden açıklamıştım. arkadaşlarımın bir kısmı mevcut gelişmeler nedeniyle görevlerinden affını istediler. bir kısmı, adaylıklarıyla ilgili bakanlıklarından aynı şekilde ayrılmış oluyorlar. bir kısmı da takdirim içinde cumhurbaşkanı'na teklif ettiğim, kendilerinin de onadığı böyle bir değişiklik oluyor” diye başladı ve tek tek isimleri okudu.

yargı ve çözüm süreci bozdağ’a emanet

yeni kabinede başbakan yardımcısı bekir bozdağ beklendiği gibi adalet bakanı sadullah ergin’in hatay belediye başkanlığı’na aday olması ile boşalan koltuğa oturdu. bozdağ yargı ile polisin karşı karşıya geldiği bu dönemde adalet sisteminin idaresinden sorumlu olacak.

bozdağ, yolsuzluk ve rüşvet soruşturmasındaki savcılar hakkında "gizliliği ihlal ettikleri" gerekçesiyle suç duyurusunda bulunmuştu. bozdağ, adalet bakanı olarak bu suç duyurusunun ardından başlatılan incelemeyi soruşturmaya çevirip çevirmemeyi görüşecek hakimler ve savcılar yüksek kurulu toplantılarına da girecek. 

sadece bu kriz dönemi değil adalet bakanlığı’ndaki bu değişikliği önemli kılan. bozdağ’ın tıpkı halefi gibi çözüm sürecinde de kritik bir rolü olacak.

belediye başkanlığı’na aday olmasından sonra bdp’lilerin, “muhatap olduğumuz tek isimdi, görevi bırakması umarız çözüm sürecini olumsuz etkilemez” dediği ergin’in yerini de bozdağ dolduracak.

“yasakları nasıl izah edeceğiz?” diyen emrullah işler başbakan yardımcısı

bozdağ'ın yerine başbakan yardımcılığı'na getirilen isim ise ankara milletvekili emrullah işler oldu. bir dönem başbakan erdoğan’ın danışmanlığını yapan emrullah işler, iyi derecede arapça bilen bir isim. erdoğan’ın güvendiği yakın ekibinden bir milletvekili olarak biliniyor. 

kamuoyunun çok yakından tanıdığı bir isim değil, gazetelere haber olan son açıklaması kasım ayında hükümet ile cemaati karşı karşıya getiren dershane tartışmasında oldu. nabi avcı’nın dershanelerin kapatılması ile ilgili düzenlediği basın toplantısında, “bu bir sistem bataklığı. önemli olan bataklığı kurutmak. ak parti 3y’yi yani yolsuzluk, yoksulluk ve yasaklarla mücadeleyi rehber edindi. bu yasağı nasıl izah edeceğiz?” diye sorduğu gazetelere yansıdı.

güler’in yerine efkan âlâ

başbakan tayyip erdoğan istifa eden içişleri bakanı muammer güler’in yerine milletvekili olmadığı halde en yakınındaki ismi, müsteşarı efkan âlâ’yı getirdi. 2004-2007 yılları arasında diyarbakır valiliği de yapan âlâ, 2007 yılında müsteşar ömer dinçer’in milletvekili olmasıyla boşalan başbakanlık müsteşarlığı koltuğuna oturdu. bürokrasinin en üst noktası olarak tanımlanan müsteşarlık görevini 6 yıl yürüten âlâ, kabinenin milletvekili olmayan tek bakanı olarak görev yapacak. âlâ, milletvekili yemini etmeden hükümet faaliyetlerine katılabilecek ancak meclis genel kurulu’ndaki yasama faaliyetlerine katılabilmek için yemin edecek.

gün boyu istifası beklenen ancak açıklama yapmayan egemen bağış’ın yerine mevlüt çavuşoğlu getirildi. zafer çağlayan’ın yerine ise nihat zeybekçi.

kabine değişikliğinin iki de sürprizi vardı. isimleri daha önce hiç gündeme gelmeyen suat kılıç ve nihat ergün. erdoğan, gençlik ve spor bakanı suat kılıç’ın yerine bir dönem yine çok yakınında özel kalem müdürlüğünde görev yapan, her yurtdışı gezisine beraberinde götürdüğü çağatay kılıç’ı getirdi.

suat kılıç’tan çok, görevden alınması sürpriz etkisi yapan ise bilim, sanayi ve teknoloji bakanı nihat ergün oldu. ergün’ün yerine kocaeli milletvekili fikri işık getirildi. çevre ve şehircilik bakanlığı’na atanan isim de yine başbakan erdoğan’ın yakın ekibinden. istanbul büyükşehir belediye başkanlığı döneminde erdoğan ile birlikte çalışan idris güllüce de kabinenin yeni bakanlarından oldu.

ak parti döneminin 4'ncü revizyonu

ak parti'nin 11 yıllık iktidarı boyunca bu, dördüncü kabine revizyonu olarak kayıtlara geçti. beşir atalay, ali babacan, binali yıldırım şimdiye kadar kurulan tüm hükümetlerde görev alan isimler oldu. yıldırım'ın izmir büyükşehir belediye başkan adaylığı nedeniyle koltuğu bırakmasıyla kesintisiz bakanlık yapan bakan ünvanı babacan ve atalay'da kaldı. 19 kasım 2002'den bu yana devam ak parti iktidarında bugüne kadar toplam 66 isim bakanlık yapmış oldu. 

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;