Haber analiz

Portre: Yavuz Turgul

Senarist olarak girdiği film dünyasına yönetmen olarak yedi film kazandıran Turgul, ünlü oyuncu Şener Şen'den vazgeçemiyor.

Konular: Yaşam

yavuz turgul 1946 yılında dünyaya geldi. istanbul üniversitesi iktisat fakültesi gazetecilik enstitüsü’nü bitirdikten sonra uzun bir süre gazetecilik yaptı. dönemin popüler dergisi ses’te yazı işleri müdürlüğüne kadar yükseldi.

turgul,  sinema dünyasına senarist olarak adım attı. ertem eğilmez’in desteği ile 70’li yıllarda arzu film’de çalışmaya başladı. ‘tosun paşa’, ‘sultan’, ‘hababam sınıfı’, gibi türk sinemasının önemli filmlerinin senaryolarına imza attı.

80’lerde sinema sektörü krize girince, yazar kimliğini reklamcılıkta kullanmaya başladı. türkiye’nin ilk reklam ajanslarından biri olan manajans thompson'da metin yazarı olarak çalıştı. 1984 yılında ajansın yaratıcı yönetmeni oldu.

Yavuz Turgul filmografi

  • fahriye abla (1984)
  • muhsin bey (1987)
  • aşk filmlerinin unutulmaz yönetmeni (1990)
  • gölge oyunu (1993)
  • eşkıya (1996)
  • gönül yarası (2005)
  • av mevsimi (2010)

film yönetmenliğine ise 1984 yılında çektiği, senaryosunu şair ahmet muhip dranas ile birlikte yazdığı,  ‘fahriye abla’ ile başladı. ardından 1985’te ‘züğürt ağa’nın senaryosunu yazdı. bir sonraki yıl yönetmen koltuğuna geri döndü ve 1986’da ‘en iyi filmleri’ arasında gösterilen, şener şen’in başrolünü oynadığı ‘muhsin bey’i çekti.

1990’da ‘aşk filmlerin unutulmaz yönetmeni’ ve ‘gölge oyunu’ adlı filmleri yönetti. 

kendi ajansını kurdu

turgul, 1993’te jeffi medina ile birlikte ‘medina turgul’ adlı reklam şirketini kurdu.

1996’da türk sinemasında bir devrin başlangıcına işaret eden ‘eşkıya’yı çekti. 96-97 sezonunda 2 buçuk milyon kişi tarafından izlenen film, türk sinemasının o güne kadar en yüksek gişe hasılatı elde eden filmi olarak tarihe geçti. film o yıl türkiye’nin ‘yabancı film’ dalında oscar adayı oldu.

reklamcılık ve sinemayı uzun dönem bir arada yürüten turgul, 2003 yılında reklam sektörüne noktayı koydu. dokuz yıl sonra yönetmen koltuğuna dönerek 2005 yılında ‘gönül yarası’nı çekti. film yine türkiye’nin oscar adayı olmaya hak kazandı.

2007’de ‘kabadayı’ filminin senaryosunu yazdı. film, ‘eşkıya’yı hatırlattığı ve ‘onun kadar iyi olamadığı’ gerekçesi ile bazı çevreler tarafından eleştirilse de gişede kayda değer bir başarı elde etti.

“sinemada insan yaptıklarıyla övünmek yerine gelecekte yapacaklarının korkularıyla yaşasa daha iyi” diyen turgul son olarak 2010’da şener şen’in yine başrolde oynadığı, polisiye bir film olan ‘av mevsimi’nde yönetmen koltuğuna oturdu.

başrollerde şener şen

ilk filmi ‘fahriye abla’ hariç yönettiği bütün yapımlarda ve birkaçı hariç senaryosunu yazdığı tüm filmlerde başrolü şener şen’e veren yönetmen, oyuncu ile arasındaki bağın sadakate dayandığını anlatıyor:

"ben bunun daha önce yaptıklarını da gördüm, sevdim, beğendim, zorluklar var ama ne olacak, ben katlanırım" diyenlerle çalışıyorum. niye şener şen, niye aynı kadro? bunun cevabını zeki demirkubuz verdi. o "ne kadar sadıksınız birbirinize" dedi. haklıydı. bizde sadakat çok önemli. bence çok değerli. biz 1975'ten beri arkadaşız şener'le. bir sürü yol yürüdük birlikte. şener'in bir lafı var: "biz yapacağımızı yaptık gibi geliyor bana. bundan sonra yapmasak ne olur?" biz bir şey yapmasak da şener'le arkadaşlığımız, dostluğumuz devam edecek. evet, bazı filmlerim beğeniliyor olabilir. ondan önemlisi kalıcı bir arkadaşlığı yakalayabilmemiz ve buna sadık olmamız.” (milliyet gazetesi, 2005)

şevket altuğ, meltem cumbul, müjde ar, uğur yücel, yönetmenin sıklıkla çalıştığı diğer oyuncular arasında.

‘süper baba’, ‘ikinci bahar’ ve ‘aşk yakar’ gibi televizyon dizilerinin de senaryolarına imza atan turgul, trt’ye verdiği bir röportajda bir daha dizi yazmayı düşünmediğini söyledi. turgul, “dizi sektöründe insanlar işkence çekiyor. her şey berbat, her şey dökülüyor. dizileri yapanlar değil ama seyirciler vasatlıktan çok memnun. bir müzik koyuyorlar, oyuncular saatlerce birbirlerinin yüzüne bakıyorlar” dedi.

başlıca ödülleri

antalya film festivali, en iyi senaryo, çiçek abbas
antalya film festivali, en iyi senaryo, züğürt ağa
san sebastian film festivali, jüri özel ödülü, muhsin bey
7. uluslararası sinema günleri, jüri özel ödülü, muhsin bey
kültür bakanlığı başarı ödülü, muhsin bey
antalya film festivali, en iyi senaryo, en iyi film, muhsin bey
antalya film festivali, en iyi 2. film, en iyi senaryo, gölge oyunu
sinema yazarları derneği, en iyi film, en iyi senaryo, gölge oyunu
bastia film festivali , eleştirmenlerin seçtiği en iyi film, eşkıya
troia film festivali, golden dolphin (en iyi film), eşkıya
sinema yazarları derneği, en iyi film, en iyi senaryo, eşkıya
antalya film festivali, özel ödül, eşkıya
ntv televizyonu, en iyi film, en iyi yönetmen, eşkıya
birsad, en iyi film, eşkıya
festróia - tróia uluslararası film festivali, altın yunus, eşkıya
queens film festivali, en iyi yabancı film, gönül yarası

kaynak: al jazeera

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;