Amerika

11 Eylül'ün maliyeti 4 trilyon dolar

Dünyayı sarsan 11 Eylül saldırılarının üzerinden geçen 10 yılda, ABD'nin iç güvenlik ve savaş harcamaları sürekli arttı.

Haberin Öne Çıkanları

11 Eylül'ün maliyeti

Maddi bilanço

İnsani kayıplar

O günün bilançosu

watson enstitüsü'nün araştırmasında, 11 eylül 2001'de gerçekleşen saldırılarda 2 bin 995 kişi hayatını kaybettiği belirtilirken, saldırının yarattığı ilk maddi zararın 50 ila 100 milyar dolar arasında olduğu kaydediliyor.

tüm dünyayı sarsan 11 eylül saldırılarının, geride bıraktığımız 10 yılda abd’ye maliyeti en az 3.7 trilyon dolar olarak belirlendi.  brown üniversitesi’ne bağlı watson enstitüsü tarafından hazırlanan ‘savaşın bedeli’ isimli çalışmaya göre, 11 eylül sonrası alınan güvenlik önlemleri ve savaş harcamalarının 3.7 ila 4.4 trilyon dolar arasında olduğu ve 236 bin 500 kişinin de hayatını kaybettiği belirtildi.

pentagon'un bütçesi

araştırmaya göre saldırı sonrasında, abd’nin askeri harcamalarında ciddi artış gözlendi. abd savunma bakanlığı pentagon, 2001’den bu yana kongre’den 1.3 trilyon dolarlık ödeme aldı. pentagon’un bütçesine 652 milyar dolarlık ek yapılırken, savaş yatırımı olarak da 185 milyar dolar harcandı. pentagon’un 2012 yılındaki savaş bütçesinin ise 118 milyar dolar olması bekleniyor.

gazi ve aileler

saldırılardan bu yana yürütülen savaşlardaki gaziler ve asker aileleri için harcanan para 295 ila 400 milyar dolar arasında. gazilerin tıbbi bakım ve ihtiyaçları için ayrılan para 33 milyar dolar olarak belirlenirken 2050 yılına kadar gaziler için yapılacak harcamaların 1 trilyon dolara ulaşması bekleniyor.

ulusal güvenlik konusunda temel harcamalar 400 milyar doları bulurken savaş nedeniyle yapılan dış yardımın 74 milyar dolar olduğu kaydedildi. abd’nin 2013 ve 2020 yılları arasındaki savaş harcamalarının toplamda 323 milyar dolar olması bekleniyor.

can kayıpları

saldırının abd’ye getirdiği mali boyut çok ciddi boyutlara ulaşırken, 11 eylül sonrası farklı coğrafyalarda yürütülen savaş büyük can kaybına da sebep oldu. çalışmaya göre, afganistan, iraki pakistan ve yemen’de düzenlenen operasyonlarda 236 bin 500 kişi hayatını kaybetti. en fazla can kaybı 171 bin ile irak’ta yaşanırken afganistan’da 30 bin ila 45 bin, pakistan’da ise 35 bin ila 45 bin arasında kişi hayatını kaybetti.

askeri kayıplar

abd ordusu toplamda 6 bin 226 kayıp verirken, bu askerlerin 4 bin 447’si irak’ta, bin yedi yüz kırk dokuzu ise afganistan’da öldü. abd’nin yanında savaşan diğer ülkelere ait koalisyon askerlerinde ise kayıp bin yüz doksan iki olarak belirtildi.

savaşta ölen iraklı asker sayısı ve güvenlik görevlisi sayısı 20 bini buldu. ölen afgan askerlerin sayısı ise 5 bin ila 8 bin olduğu açıklandı. hayatını kaybeden iraklı isyancı sayısı 19 bin olurken, ölen afgan isyancıların sayısı 20 bini buldu.

sivil can kaybı

sivil ölümlerde de son derece ağır bir tablo ortaya çıktı. savaşlarda hayatını kaybeden iraklı sivil sayısı 126 bini bulurken, afganistan’da ölen sivillerin sayısı 14 bin 701 olarak açıklandı. 170 gazeteci ve medya mensubu ölürken, 279 insani yardım çalışanı da hayatını kaybetti.

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;