Gülen örgütü soruşturmaları

11 polis tutuklandı

İzmir merkezli 13 ilde ‘yasadışı dinleme’ iddialarına ilişkin soruşturma kapsamında gözaltına alınan ve savcılık sorgulamalarının ardından nöbetçi mahkemece tutuklanan polis sayısı 11'e yükseldi.

Konular: Türkiye
10 Kasım Pazartesi günü de Kocaeli merkezli sekiz ilde operasyon düzenlenmişti. [Fotoğraf: AA - Arşiv]

'yasadışı dinleme' iddialarına ilişkin soruşturma kapsamında tutuklanma talebiyle mahkemeye sevk edilen 32 emniyet mensubundan 10'u daha hakim karşısına çıktı. şüphelilerden beşi tutuklandı, beşi ise adli kontrol hükmünden yararlandırılarak serbest bırakıldı.

böylelikle, hakim karşına çıkan 32 şüpheliden tutuklananların sayısı 11'e, serbest bırakılanların sayısı ise 21'e yükseldi.

tutuklananlar arasında batman emniyeti'nin eski müdürü hasan ali okan da bulunuyor.

izmir cumhuriyet başsavcılığı'nın, ‘çeşitli kurumlarda çalışan kamu görevlilerinin telefonlarının yasadışı dinlendiği’ iddialarına ilişkin başlattığı soruşturma çerçevesinde gözaltına alınan 32 emniyet mensubu, savcılık sorgularının ardından tutuklanma istemiyle nöbetçi mahkemeye sevk edildi.

nöbetçi mahkemede, ilk grupta sevk edilen ve hakim tarafından ifadeleri alınan 12 şüpheliden, batman emniyeti'nin eski müdürü hasan ali okan, komiser kürşat şenol yılmaz, burak cemal yılmaz ve hamza doğan tutuklandı. sekiz polis ise ‘adli kontrol’ hükmünden yararlandırılarak serbest bırakıldı.

20 şüphelinin ise ifadelerinin alınmasına devam ediliyor.

avukatlar: tutuklamalara itiraz edeceğiz

gözaltına alınan şüphelilerden bazılarının avukatlığını üstlenen ismail hakkı küçük, tutuklamalara itiraz edeceklerini söyledi. mahkemenin fiziki şartlarının yetersiz olduğunu ve savunma hakkına saygı gösterilmediğini iddia eden küçük şunları söyledi:

"müvekkillerimiz örgüt kurmak, yönetmek, üye olmak, örgütün amacı için gizli bilgi elde etmek, özel hayatın gizliliğini ihlal gibi tck'daki 10 ayrı suçtan hakim karşısına çıktı. tutuklanan dört kişiyle ilgili derhal itiraz hakkımızı kullanacağız. savcının bu soruşturmadan el çektirilmesi gerekiyor."

tutuklama kararlarına savcılığın ve kendilerinin itiraz hakkının olduğunu belirten diğer avukat ali aksoy, hukuki süreci yerine getireceklerini ancak mevcut mahkemelerin aksi yönde karar almasının zor göründüğünü dile getirdi.

dava dosyasına bakan savcının gözaltındaki 32 emniyet mensubunu üç gruba ayırarak mahkemeye sevk ettiğini, ilk gruptaki 12 kişinin evrak sayısı en az olanlardan oluştuğunu bildiren aksoy, şunları söyledi:

"tabii ki evrakın hukuksuzluğu ile yeniden tekrar etmenin anlamı yok. bütün türkiye biliyor, burada yargılanması gereken esas istihbarat şube müdürü tatilini yaparken, bu insanlar hukukun ve mahkemenin verdiği kararları uyguladılar. şimdi ise bu mahkeme kararları hukuksuz diyerek yargılanıyorlar. tekrar hukuk devletine dönme umudunu başka bir bahara taşıyoruz."

aksoy tutuklanan polislerin buca cezaevi'ne gönderileceği bilgisini de verdi.

izmir cumhuriyet başsavcılığı, 62 kişi ile idarenin yaptığı suç duyurusu üzerine soruşturma başlatmış, bu kapsamda aralarında batman emniyeti'nin eski müdürü hasan ali okan'ın da bulunduğu 32 polis gözaltına alınmıştı.

kaynak: aa

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;