2015 Genel Seçimi

110 milletvekili yeniden başvurdu

CHP'de 125 miletvekilinden 110'u 2015 Genel Seçimi'nde yeniden milletvekili olabilmek için aday adaylığı başvurusu yaptı. CHP Genel Başkan Yardımcısı Bülent Tezcan CHP lideri Kılıçdaroğlu'nun aday gösterileceği yerin sürpriz olacağını söyledi.

chpadaymain
CHP'de aday adaylığı başvuru süresi 1 Mart Pazar günü sona erdi. [Fotoğraf: Anadolu Ajansı]
tezcan chp genel merkezi'nde düzenlediği basın toplantısında aday adaylıklarıyla ilgili açıklamalarda bulundu. chp'de aday adaylığı başvuru süresinin pazar günü itibariyle sona erdiğini hatırlatan tezcan, toplam 2 bin 822 başvuru yapıldığını söyledi. 
tezcan'ın verdiği bilgiye göre bu aday adaylarından 2 bin 173'ü erkek, 649'u kadın. genç aday adayı sayısı 158, engelli aday adayı sayısı ise 72. en genç aday adayı 25 yaşındaki semih özdemir oldu.
en çok kadın aday adayı başvurusu istanbul'da yapıldı. en fazla başvuru yapılan iller istanbul, ankara ve izmir oldu. başvurularda bin 871 kişi ön seçime müracaat etti. tezcan bu durum için "demek ki chp, genel merkezi değil chp üyeleri adaylarını belirleyecek." değerlendirmesini yaptı.
genel merkez'in belirleyeceği 39 kontenjan adaylığı için 461 kişi başvurdu. merkez yoklamasına başvuranların sayısı da 490 oldu.
başvuranların eğitim ve meslek profili
tezcan'ın verdiği rakamlara göre başvuranların yüzde 62'si üniversite, yüzde 14'ü lise mezunu. yüzde 10'u yüksek lisanslı, yüzde 9'u ise yüksek okul mezunu olan adayların yüzde 3'ü ortaokulu, yüzde 2'si ilkokulu bitirmiş. 
chp'ye en fazla avukatlar ilgi gösterdi. bu meslek grubunu mühendisler, emekliler, iş adamları ve doktorlar izledi. 
15 milletvekili başvurmadı
şu anda chp'nin 125 milletvekilinin olduğunu hatırlatan chp genel başkan yardımcısı bülent tezcan, "125 milletvekili arkadaşımızın 15'i henüz aday adaylığı için müracaatta bulunmadı. 110 milletvekili arkadaşımız aday adaylığı için müracaat etti. tabii ki milletvekilliği arkadaşlarımız, kendi değerlendirmeleri sonucunda önümüzdeki günlerde de yasal süreç engel olmadığı sürece kararlarını verebilirler, her zaman yasal takvimi engellememek kaydıyla müracaatlar alınabilir" diye konuştu.
tüm hazırlıkların tamamlandığını anlatan tezcan, "bu hafta sonu 5 yerde, 21-22'sinde de kalan yerlerde eğilim yoklamalarını yapacağız" dedi. 
kılıçdaroğlu'nun adaylığı
tezcan, chp genel başkanı kemal kılıçdaroğlu'nun aday adaylığı başvurusu yaptığını söyledi ancak yeriyle ilgili bilgi vermedi: 
"sayın genel başkan'ın adaylığı, süpriz olmaya devam edecek. onu biraz daha merak edeceksiniz. adaylığını yaptı ama yeriyle ilgili süpriz biraz daha devam edecek.
birinci sıralar konusunda sayın genel başkanımız, bir açıklama yaptı; sayın haluk koç bu açıklamayı tekrar etti. ankara, izmir ve istanbul'da birinci sıraların kadın adaylara verileceğini sayın genel başkan söyledi. bu, mutlaka partinin saygı duyacağı bir karardır ama parti meclisi dönüp bir sıralama yapacak. bunu nasıl yapar, onu ben bilemem, parti meclisinin son karar, sıralamayı da orası yapar."
batum aday olmadı
chp’den ihraç kararı alınan ancak ardından ihraç kararı iptal edilen süheyl batum, chp’den yeniden adaylık için başvuru yapmadı. batum, “bu kadar haksızlığı yapan kişilerle bir arada siyaset yapmayı zûl addettiğim için adaylığımı koymadım.”dedi.
batum’un chp’den ihracına ilişkin karar, ankara 24. asliye hukuk mahkemesi tarafından cuma günü iptal edilmişti. kararda, batum'un ihracının, chp tüzüğü ile tbmm chp grup iç yönetmeliğindeki usullere aykırı olduğu belirtilmişti.
partisinden ihraç edilmesine yönelik mücadelesinin burada kalmayacağını kaydeden batum, ‘genel başkan kemal kılıçdaroğlu dâhil olmak üzere bu süreci kendisine yaşatanlara, kendisini itibarsızlaştırmaya çalışanlara ayrı ayrı dava açacağını’ açıkladı.
vatan partisi’ne üye olacağı yönündeki iddiaları yalanlayan batum siyasal mücadeleye devam edeceğini, bunun tek yolunun milletvekili olmaktan geçmediğini ifade etti.
kaynak: anadolu ajansı
 

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;