Bilim-Teknoloji

126 bin yıllık mamut fosili bulundu

Sibirya'da kemiklerinin yüzde 90'ı korunmuş halde bir tüylü mamut bulundu. 126 bin yıl öncesine uzanan kemikler, dev canlının sanılandan daha eski tarihlerde yaşadığına işaret etti.

Konular: Bilim-Teknoloji
126 bin yıllık mamut fosilinin yüzde 90'ı korunmuş halde bulundu. [Fotoğraf: Yakutistan Bilim Akademisi]
arkeologlar yakutistan'da neredeyse tamamı korunmuş mamut fosili ortaya çıkardı. geçmişte bulunan beş fosile kıyasla daha eksiksiz olan fosil, buna rağmen 3 metreye ulaşan boyuyla biraz daha küçük. arkeologlar, mamutun dişlerinin 2,5 metreye ulaştığını ve her birinin 75 kilo geldiğini belirtti. 
moskova paleontoloji enstitüsü'nden yevgeny mashcenko, "iskeletin küçük ayak kemikleri bile yerinde duruyordu. sağ arka ayak ise bulunmuyordu. muhtemelen mamut hayattayken koptu" bilgisini verdi. 
mashcenko, suola nehri'nin eteklerinde bulunan fosilin, yıllar içinde erozyona uğrayan toprak ve buz karışımının altında ortaya çıkarıldığını söyledi. rusya'nın en soğuk bölgesi olarak bilinen yakutistan'da geçmişte birçok fosil bulunsa da, tüylü mamut neredeyse eksiksiz olması ve yaşıyla diğerlerinden ayrılıyor. 
Mamutun 2,5 metre uzunluğundaki dişlerinin her biri 75 kilo geliyor.
[[Fotoğraf: Yakutistan Bilim Akademisi]]
step mamutlarının pleistosen buzul çağına denk gelen yaklaşık 600 bin ila 370 bin yıl önce yaşadıkları ve tüylü mamutların ataları olduğu kabul ediliyor. yeni bulunan mamut iskeleti ise 126 bin yıl öncesine uzanıyor. 
yakutistan bilim akademisi'nden albert protopopov, "pleistosen döneminin ortalarında bölgenin daha sıcak olduğunu sanıyoruz. ancak bu fosil buz toprağın altında korunmuş. dahası, fosilin civarında bölgede daha sonra yaşadığını düşündüğümüz canlıların da iskeletleri bulundu" dedi. 
rus yetkililer bölgede daha geniş çaplı kazı yaparak daha fazla fosil arayacaklarını belirtti. 
kaynak: al jazeera

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;