Türkiye

13 il büyükşehir oluyor

Türkiye'deki büyükşehir sayısını 29'a yükseltecek düzenlemeyle, 16 bin köy mahalleye dönüşüyor ve 1500 belediye de kapanıyor.

Haberin Öne Çıkanları

Köklü değişiklik

Sınırlar kalktı

Muhalefet kararlı

Yeni büyükşehirler, ağırlıklı olarak Türkiye'nin batısı ve güneyinde yer alıyor. [AJT]

türkiye'de halihazırda 16 olan büyükşehir belediyesi sayısı, 29'a çıkıyor. mecliste onaylanan tasarıya göre 13 yeni il büyükşehir belediyesi olacak. cumhurbaşkanı abdullah gül'ün onayını bekleyen yasayla, artık büyükşehir belediyeleri il sınırının bittiği yere kadar hizmet götürecek. bu alandaki tüm köy ve belde belediyeleri kapatılıp, ilçelere bağlanacak.

tbmm genel kurulu'nda pazar gecesi görüşülen düzenlemeyle, aydın, balıkesir, denizli, hatay, malatya, manisa, kahramanmaraş, mardin, muğla, tekirdağ, trabzon, şanlıurfa ve van büyükşehir belediyesine dönüşüyor.

düzenlemeden önce, istanbul, ankara, izmir, adana, bursa, antalya, gaziantep, konya, mersin, kocaeli, diyarbakır, eskişehir, kayseri, sakarya, erzurum, samsun illeri büyükşehir niteliği taşıyordu. böylece, büyükşehir belediye sayısı 29'a çıkacak.

büyükşehir olacak illerden biri muğla. örneğin muğla büyükşehir belediyesi, bundan böyle bodrum, fethiye ve datça'nın altyapısından da sorumlu olacak.

büyükşehir olmayan diğer 52 ildeki 2 binden az nüfuslu belediyeler kapatılacak.
 
sadece küçük belediyeler değil, türkiye'deki köylerin yarısının kapısına da kilit vurulacak. buralar mahalle niteliği kazanacak ve malları da ilçelere aktarılacak.

ilçe değiştiren mahalleler

bir başka değişiklik ise istanbul'da yaşanacak. dev metropelde şişli ilçesinin ayazağa, maslak ve huzur mahalleleri sarıyer ilçesine bağlanacak.

istanbul arnavutköy ilçesine bağlı nakkaş, bahşayış mahalleleri ile büyükçekmece ilçesine bağlı muratbey mahallesi de çatalca belediyesine katılacak.

ankara'nın yenimahalle ilçesine bağlı dodurga ve alacaatlı mahallelerinin çevre yolu dışında kalan kısımları şehitali mahallesi ile birleştirilecek. şehitali, aşağıyurtçu, yukarıyurtçu, ballıkuyumcu ve fevziye mahalleleri etimesgut'a bağlanacak.

yenimahalle'nin dodurga ve alacaatlı mahalleleri de çevre yolu içinde kalan kısmı ile çayyolu, ahmet taner kışlalı, ümit, koru, konutkent ve yaşamkent mahalleleri çankaya'ya katılacak.

iktidar ve muhalefetin farklı tezleri var

yasanın arkasındaki iktidar partisi akp, düzenlemeyi, "büyük belediyeler halka, küçük belediyelerden daha iyi hizmet sunar" diyerek savunuyor.

ana muhalefet partisi chp ise, "bir köye en iyi hizmet, 40 kilometre uzaktan değil, en yakındaki belediyeden verilir" diyor.

chp'ye göre ak parti iktidarı, belediyelerin sınırlarını değiştirerek oy alamadığı bölgelerde güç kazanmak istiyor.
 
muhalefetteki bir diğer parti, mhp ise, büyükşehir belediyelerine geniş yetkiler verilmesine karşı. mhp, bunu özellikle kürtlerin yoğun yaşadığı van ve diyarbakır'da eyalet sistemine yol açacağını dile getiriyor.
 
yasanın ab kurallarına da aykırı olduğu, en sık vurgulanan eleştirilerden. avrupa konseyi yerel yönetimler şartı'na göre, bir belediye açılıp kapatılırken bölge halkına da sormak gerekiyor.
 
düzenleme, cumhurbaşkanı gül'ün de onayını alırsa resmen yasalaşacak. muhalefet partileri ise, yasanın iptal edilmesi için, türkiye'nin yüksek yargı organı anayasa mahkemesi'ne gitmeye hazırlanıyor.

türkiye'de ilk büyükşehirler, istanbul, ankara ve izmir'le 1984 yılında oluşturuldu. 

kaynak: ajanslar

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;