Sağlık

140 bini aşkın yaşlı evinde bakılıyor

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Ayşenur İslam, 18-24 Mart Yaşlılara Saygı Haftası’nda 140 bini aşkın yaşlıya ailelerin yanında evde bakım aylığıyla bakıldığı belirtti.

Konular: Sağlık

Haberin Öne Çıkanları

Yaşlıların ailelerinin yanında kalmaları ve bakılmaları bakım aylığı verilerek destekleniyor.

Ailelerinin bakamadığı, ya da yalnız olan yaşlıların yaşlı bakım evlerinde bakılması planlanıyor.

Yatalak yaşlı hastaların ise özel bakım evlerinde bakılması hedefleniyor.

Alzheimer gibi sağlık sorunları olan yaşlılar bu alanda uzmanlaşmış bakım evlerinde bakılacak (Shutterstock)
Alzheimer gibi sağlık sorunları olan yaşlılar bu alanda uzmanlaşmış bakım evlerinde bakılacak (Shutterstock)

yaşlılara saygı haftası’nda bir açıklama yapan aile ve sosyal politikalar bakanı ayşenur islam türkiye genelinde yaşlı bakım evi sayısının 16’ya bakılan yaşlı sayısının 64’e ulaştığını amaçlarının her ilde bir bakım evi açmak olduğunu söyledi. bakan islam, ailelerinin yanında kalan yaşlıların evde bakım aylığıyla desteklendiğini, bu hizmetten yararlanan yaşlı sayısının ise 140 bin 812’ye ulaştığını belirtti.

yaşlıların kendi ailesiyle birlikte desteklenmesinin mümkün olamadığı durumlarda geliştirdikleri yaşlı yaşam evleri modeliyle 4-5 yaşlının aynı evde yaşamalarını sağladıklarını ifade eden bakan islam, açıklamasında şu görüşlere yer verdi:

“'her bir yaşlımızın kendine ait bir odasının olduğu evlerde bütün ihtiyaçları düşünülerek tefriş edilen yaşlı yaşam evleri uygulamasının türkiye genelindeki sayısı şu anda 16'ya, bakılan yaşlı sayısı ise 64'e ulaştı. hedefimiz 2014 yılının sonuna kadar tüm illerde yaşlı yaşam evleri'ni açmak. yaşlılarımız arasında gittikçe artan aalzheimer hastalarımız için özel mimariye sahip binaların tasarlanması, bu konuda yetkin personel yetiştirilmesi ve istihdamının sağlanması yönünde çalışmalara da hız verdik.''

yatılı bakım hizmeti alma durumunda olan yaşlılar için ihtisaslaşmış bakım merkezlerine doğru geçtiklerini belirten bakan islam,  bu merkezlerde alzheimer hastası, yatağa bağımlı yaşlı, zihinsel engelli veya akıl hastalığı bulunan yaşlıların ayrı ayrı hizmet alacağını vurguladı.

kaynak: aa

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;