Suriye'de iç savaş

15 muhalif grup Halep'te YPG'ye karşı

Halep'te 15 silahlı muhalif grup, YPG'nin uygulamalarından rahatsız olan Şeyh Maksud Mahallesi sakinlerinin çağrısı üzerine PKK ile bağlantılı YPG'ye karşı birleşti.

Konular: Suriye, Ortadoğu
Suriyeli muhalifler son günlerde ülkenin kuzeyinde stratejik noktaları ele geçirdi. [Foto: Reuters]

gruplar tarafından yapılan ortak açıklamada, birleşme kararının kentteki şeyh maksud mahallesi sakinlerinden gelen talep üzerine alındığı belirtilerek, "ypg'nin tekrar eden saldırıları karşısında kürt ve araplardan oluşan semt sakinleri can güvenliklerini, hak ve onurlarını korumamız için bizden yardım talebinde bulundu" ifadelerine yer verildi.

‘lebbyki ya uhta’ (sana geldim kardeşim) adı altında birleşen gruplar, ypg birliklerine, halka kötülük eden mensuplarını teslim etmesi için ‘bu geceye kadar’ süre verdiğini duyurdu.

ypg'ye karşı birleşen grupların isimleri ise ahfadu salatin, ebu amara tugayları, ahrar'uş şam, safva tugayları, birinci fırka (fevc'ul evvel), nusra cephesi, ahrar suriye, nureddin zengi hareketi, kürt cephesi, 16.fırka, fecr hareketi, şam cephesi, suriye devrimcileri tugayı, feylak'uş şam (şam kolordusu) ve ceyş'ül islam şeklinde duyuruldu.

birleşme anlaşmasının metni ise şu şekilde:

şeyh maksud sakinleri "ypg birliklerinin mahalle sakinlerinden arap bir kadının zorla başını açtırması ve evini de karargâh olarak kullanmak üzere el koyması üzerine" dün gösteri düzenlemişti.

halep'in eşrefiye ve şeyh maksud bölgeleri, sakinlerinin çoğu kürt nüfustan oluşmasıyla birlikte, rejim güçlerinin bölgeyi terk etmesinin ardından ypg tarafından kontrol ediliyor.

suriye’de halep kuşatmasında stratejik nokta olan handarat, mellah, sifet ve başköy'de muhaliflerle esed rejimi güçleri arasında çatışmalar sürüyor.

rejim hava unsurları tarafından yoğun bombardıman altında tutulan handarat köyünü, muhaliflerin eline geçmiş, ancak muhalif grupların çekilmesi ile yeniden esed'e bağlı askeri birliklerin kontrolüne geçmişti.

kaynak: al jazeera ve aa

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;