Irak

1,8 milyon Iraklı sığınmacı

Birleşmiş Milletler İnsani İşler Koordinatörlüğü tarafından yapılan araştırmaya göre, Irak’ta Irak Şam İslam Devleti’nin saldırıları nedeniyle son bir ayda 600 bin kişi evlerini terk etmek zorunda kaldı.

Konular: Ortadoğu, Irak
Birleşmiş Milletler'e göre, 12,2 milyon Suriyeli yardıma ihtiyaç duyuyor. [Fotoğraf: AP]

birleşmiş milletler insani işler koordinatörlüğü (ocha) tarafından yapılan açıklamada, irak kürt bölgesel yönetimi (ikby) ve birleşmiş milletler (bm) ocak ayından bu yana irak'ın kuzeyine sığınanların belirlenmesi amacıyla kapsamlı bir sayım yapıldı.

ikby'nin sorumluluk alanındaki üç valilikte 850 bin sığınmacının bulunduğu ifade edilen açıklamada, bu kişilerin 1000'den fazla noktada barındırıldığı ifade edildi.

açıklamada, irak'ta toplam 1,8 milyon kişinin yerlerinden olduğu, son bir ayda ninova, diyala ve anbar bölgelerinde yoğunlaşan çatışmalar dolayısıyla 600 bin kişinin evlerini terk ettiği vurgulandı.

irak'ın kürt bölgesinde, son dönemde bölgeye gelen 216 bin suriyeli ve 2014 yılından önceki nüfus hareketlerinde bölgeye gelen 335 bin sığınmacının da hesaba katılmasıyla toplam 1,4 milyon sığınmacı bulunduğu ifade edildi.

nüfusun bölge üzerinde ağır bir yük oluşturduğunun altı çizildi. ocha’ya göre, sığınmacıların dohuk bölgesinde yoğunlaştığı, bu bölgede 500 binden fazla yerinden edilen kişi bulunduğu duyuruldu.

irak bölünmenin eşiğinde

irak’ta uzun süredir devam eden kaos, işid’in 10 haziran’da ülkenin ikinci büyük kenti musul’u ele geçirmesi ve diğer bölgelere ilerlemesi sonrasında daha da şiddetlendi.

işid’in bölgeye düzenlediği saldırının ardından irak ordusunun askerleri bölgeden çekilmişti.

abd, işid’in ilerleyişini hava saldırıları ile yavaşlatsa da, işid’in alevlendirdiği mezhepçilik ateşine karşı koyamıyor.

irak’ın günlük yaşadığı kaçırma, bombalama ve suikast olayları, ülkenin 2006-2007 yıllarında yaşadığı iç savaşı hatırlatıyor.

kaynak: al jazeera ve aa

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;