Haber

‘1967 sınırları, insanlık borcu’

Filistin Yönetimi Başkanı Abbas'la buluşan Dışişleri Bakanı Davutoğlu, Filistin devletinin 1967 sınırlarıyla kurulmasının önemini vurguladı.

Haberin Öne Çıkanları

Türkiye'den tam destek

'Bayrağımızı çekeceğiz'

'Filistin'de uzlaşı için önemli yol alındı'

görüşmede, abbas (sağda) davutoğlu'na 'kardeşim' diye hitap etti. [aa]

1967 sınırları

bugün, doğu kudüs dahil olmak üzere batı şeria’nın belirli bölgeleri ve golan tepeleri’nin önemli bir bölümü, bm kararlarında tanımlanmış olarak israil işgali altında bulunuyor.  filistin devleti'nin 1967 sınırları içinde kurulması talebi, bu tarihte meydana gelen altı gün savaşı’yla işgal edilen söz konusu bölgelerin filistin kontrolüne girmesini öngörüyor. 

türkiye dışişleri bakanı ahmet davutoğlu, filistin devletinin 1967 sınırları içinde kurulmasının sadece bir zaruret değil, bir ‘insanlık borcu’ olduğunu söyledi.

filistin yönetimi başkanı mahmud abbas ile türkiye ziyaretine başladığı konya’da bir araya gelen türkiye dışişleri bakanı ahmet davutoğlu, yaptığı görüşmenin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında konuştu.

son dönemde ortadoğu'da çok önemli gelişmeler yaşandığını, ifade eden davutoğlu, arap toplumlarının güçlü demokrasi talepleriyle ayakta olduğunu belirtti.

filistin’de hamas kontrolündeki gazze şeridi ile filistin yönetimi kontrolündeki batı şeria’nın tek çatı altında birleştirilmesi için gösterilen çabalara da değinen davutoğlu, “sayın abbas'ın erdemli önderliğinde geçen ay içinde halit meşal ile yapılan görüşmelerde bütün temel konularda önemli ilerlemeler sağlandı” dedi.

abbas ile meşal’in 26 ocak’ta tekrar bir araya geleceğini söyleyen davutoğlu, “ortadoğu'nun bütün halklarının beklediği en güzel mesaj, filistinli kardeşlerimizin birlik ve beraberliğidir” ifadesini kullandı.

filistin’de seçimlerin yapıldığı 2006 yılından beri hamas gazze’yi, el fetih ise filistin yönetimi çerçevesinde batı şeria’yı kontrol ediyor. taraflar, mısır’ın başkenti kahire’de 24 kasım tarihinde bir araya gelmişti. israil’in ablukası yüzünden gazze’ye giremeyen meşal, suriye’de sürgünde yaşıyor

‘diplomasinin tüm gücüyle’ destek

öte yandan, filistin’e birleşmiş milletler (bm) tam üyelik başvurusu olmak üzere her alanda, türkiye ‘diplomasisinin tüm gücüyle’ yardımcı olduklarını ifade eden türkiye dışişleri bakanı, “türkiye, filistinli kardeşlerimizin devlet kurma hakkını, bütün imkanlarıyla desteklemektedir” şeklinde konuştu. 


meşal ve abbas'ın kasım ayındaki buluşması, gazze'nin 2006'da hamas
kontrolüne geçmesi sonrası taraflar arasındaki ilk resmi ilişkiydi. [reuters] 

abbas, filistin'in bm nezdinde tam üye olarak tanınması için yaptığı tam üyelik başvurusunu, eylül ayında new york’ta bm genel sekreteri ban ki-mun’a sunmuştu.

davutoğlu, 1967 sınırları içinde bir çözüme vurgu yaparak, şunları söyledi: “artık filistin devletinin 1967 sınırları içinde kurulması sadece bir zaruret değil, bir insanlık borcudur. bu borç ödenene kadar da bölgede barış sağlanamaz.”

mahmud abbas ise, filistin’in ekim ayında hayata geçen unesco üyeliğine değinerek,  “filistin bayrağını çoğunluğun onayını alarak bizler göndere çektik. ümit ediyoruz ki, çok yakında filistin devleti'nin devlet bayrağını da göndere çekeceğiz” dedi.

abbas, hamas-filistin yönetimi görüşmesine ilişkin olarak, filistin içerisindeki uzlaşı meselesinde önemli yol kat edildiğini söyledi.

‘bm başvurusu müzakerelere engel değil’

filistin yönetimi başkanı, ab, abd, rusya ve bm’nin oluşturduğu ve çözüm çabalarına katkıda bulunan dörtlü komitenin kendileri için önem arz ettiğini belirterek, şunları söyledi:

“ancak herhangi bir şey yapamamış durumda bu komite. bilindiği gibi sebep tamamen israil'den kaynaklanıyor. bizler tekrar bu komitenin aktif bir şekilde, barışın tesisi için çalışmasını arzu etmekteyiz. bm’ye olan müracaatımız müzakerelere bir alternatif olarak gelmemiştir. her zaman için müzakerelere açığız. “

abbas, türkiye ile iş birliği içinde ve koordinasyon halinde yürümeyi önemsediklerini, türkiye ile ortak adım atmak istediklerini de ifade etti.

filistinyönetimi başkanı, üç günlük ziyareti sırasında, cumhurbaşkanı abdullah gül, başbakan recep tayyip erdoğan ve cumhuriyet halk partisi lideri kemal kılıçdaroğlu ile de bir araya gelecek.

kaynak: al jazeera ve ajanslar

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;