Suriye'de iç savaş

'2 bin aile yerinden oldu'

Rus savaş uçaklarının Halep'in kuzeyinde muhaliflerin denetimindeki bölgelere yönelik 4 gündür yoğun şekilde sürdürdüğü hava saldırılarında, muhaliflere göre 2 bin aile yerinden oldu. Halep'teki son saldırılarda en az 37 kişi hayatını kaybetti.

Çok sayıda Suriyeli, Anadan, Hyreytan, Beyanun ile Hayan beldelerindeki ağır bombardıman nedeniyle daha güvenli buldukları Azez Bölgesi'ne göç etti. [Fotoğraf: AA]

halep yerel koordinasyon komitesi üyesi ammar nasar, rus jetlerinin 4 gündür halep'in kuzeyinde yer alan anadan, hreytan, beyanun ve hayan beldelerini yoğun şekilde bombalaması sonucu 2 bin ailenin yerinden olduğunu belirtti. 

rusların son 4 gün boyunca bu beldelerde yüzlerce hedefi vurduğunu kaydeden nasar, ''ruslar, anadan, hreytan, beyanun ile hayan beldelerinde taş üstüne taş bırakmadı. halk saldırılardan dolayı güvenli bölgelere kaçıyor. yaklaşık 1000 kişi suriye'nin türkiye sınırına yakın bölgelere göç etti'' dedi.

göç edenlerin bir kısmının suriye'nin türkiye sınırına yakın bölgeleri ile halep'in batı kesimlerindeki güvenli gördükleri yerlere gittiğine dikkat çeken nasar, rejim güçlerinin de karadan, muhaliflerin elindeki ilçe, belde ve köyleri bombaladığını aktardı.

suriyelilerin güvenli görüp kaçtıkları yerlerden biri de halep'in kuzeyinde bulunan azez ilçesindeki esselame sınır kapısı oldu. burası türkiye'nin güneydoğusunda yer alan kilis'teki öncüpınar sınır kapısı'nın karşısı. 

halep'te en az 37 ölü

[Fotoğraf: AA]

rus savaş uçaklarının halep'te muhaliflerin kontrolündeki bölgelere düzenlediği son hava saldırılarında ise en az 37 kişi hayatını kaybetti. 50'ye yakın yaralı da sahra hastanelerine kaldırıldı.

meşhed, firdevs kellese, şear, tarik bab ile huluk mahallelerinde çoğunlukla sivillerin yaşadığı alanlar hedef alındı.

enkaz altında kalanlar için de arama kurtarma çalışmaları sürüyor. ancak saldırıların olduğu bölgede büyük hasar oluştuğu ve saldırılar sürdüğü için sivil savunma ekipleri bölgeye ulaşmakta güçlük çekiyor.

rusya savunma bakanlığı, 30 eylül'de suriye topraklarındaki işid hedeflerine yönelik hava operasyonları başlattığını duyurmuştu ancak rus uçakları daha çok humus, hama, idlib ve halep'te ılımlı muhaliflere ait karargâh ve eğitim kamplarıyla sivil yerleşim yerlerini hedef alıyor.

son olarak kuzey halep kırsalında rusya’nın hava desteğiyle ilerleyen suriye rejim güçleri, çarşamba akşamı kritik nubbul ve zehra köyleri etrafındaki muhaliflerin kuşatmasını kırmıştı. rejim muhaliflerin elindeki marastul han bölgesini de alırsa halep’in kent merkezi, halep kuzey kırsalından kopmuş olacak. bunun bölgeden yeni bir göç dalgasını tetikleyebileceği belirtiliyor.

kaynak: al jazeera, aa

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;