Bilim-Teknoloji

2050'de şehir nüfusu 2.5 milyar artacak

Birleşmiş Milletler tarafından hazırlanan rapora göre, 2050 yılında şehirlerde yaşayan nüfus 6 milyara ulaşacak. Artan nüfus eğitimden sağlığa kadar birçok alanda ihtiyacı önemli ölçüde artıracak.

Konular: Bilim-Teknoloji
Tokyo dünyanın en kalabalık şehri unvanını taşıyor. [Fotoğraf: Shutterstock]

bm tarafından hazırlanan raporda, 2045 yılında 6 milyar insanın şehirlerde yaşayacağı belirtildi. yapılan tahminlerde, nüfus artışı ile şehirleşmenin doğru orantılı olarak artacağı ve önümüzdeki 30 yıl içinde şehir nüfusunun 2.5 milyar artacağı ifade edildi.

şehirlerdeki nüfus artışı başta afrika'da olmak üzere gelişmekte olan ülkelerde yaşanacak. rapora göre, önümüzdeki 30 yıl içinde şehir nüfusundaki en büyük artışı yüzde 37 ile hindistan, çin ve nijerya yapacak. bu ülkelerdeki şehir nüfusu 2050 yılına kadar sırasıyla 404, 292 ve 212 milyon artış gösterecek.

nüfus hızla arttıkça, eğitim, sağlık, konut, altyapı, ulaşım, enerji ve istihdam ihtiyacında da büyük sıkıntılar yaşanmaya başlayabileceği belirtildi.

reuters'ın haberine göre, hızlı nüfus artışı en çok 'mega şehirlere' yansıdı. 1990 yılında nüfusu 10 milyonun üzerinde 10 kent bulunurken, günümüzde bu sayı 28'e ulaşmış durumda. bu şehirlerden 16'sı asya, dördü latin amerika, üçer tanesi afrika ve avrupa'da, iki tanesi de kuzey amerika'da yer alıyor.

dünyanın en kalabalık kenti 38 milyon ile tokyo olurken, delhi 25 milyonla ikinci sırada yer alıyor. shanghaiwith 23 milyonla üçüncü sırada yer alırken, mexico city, mumbai ve sao paulo 21 milyon nüfusa sahip.

bm raporunda, bugün yaklaşık 3.4 milyar olan kırsal nüfusun 2020'de tavan yapacağı, 2050'de ise 3.1 milyara gerileyeceği ifade edildi.

kaynak: al jazeera

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;