Bilim-Teknoloji

228 bebek galaksi kümesi keşfedildi

Gökbilimciler, iki uzay teleskobu kullanarak 228 bebek galaksi kümesi keşfettiklerini açıkladı. Galaksilerde her yıl kütlesi Güneş'in yaklaşık 1500 katı, binlerce yıldız oluştuğu tahmin ediliyor.

Konular: Bilim-Teknoloji
ESA teleskopları 228 bebek galaksi keşfetti. [Fotoğraf: ESA/Planck]

avrupa uzay ajansı'na (esa) bağlı herschel ve planck uzay teleskoplarını kullanan gökbilimciler, yeni doğmuş yıldızlara sahip 228 galaksi kümesi keşfetti. gökbilimciler, evren'in derinliklerinde yer alan genç galaksi kümelerinin, samanyolu ve diğer galaksilerin gençliği hakkında bilgiler sakladığını belirtti.

herschel uzay gözlemlevi ve planck uydusu ile elde edilen veriler, galaksilerin nasıl bir araya geldiklerini hakkında bilgi sunacak. araştırma sayesinde evren'in büyük kısmını kapladığı ve galaksi oluşumunda rol oynadığı düşünülen karanlık madde hakkında da yeni bilgiler elde edilmesi hedefleniyor.

200 bebek galaksinin teleskoplara erişen ışınları, evren'in henüz 3 milyar yıl yaşında olduğu döneme ait. gökbilimciler bu sayede evren'in ilk dönemlerindeki galaksi oluşumunu gözlemleyebilecek.

Planck teleskobunun Evren'e ait haritasında, ortadaki çizgi Samanyolu Galaksisi'nin, karanlık noktalar ise bebek galaksi kümelerini temsil ediyor.
[[Fotoğraf: ESA/Planck]]

yıldız oluşumu yaşanıyor

araştırmada yer alan arizona üniversitesi'ne bağlı steward gözlemevi'nden brenda l. frye, "evren'in tüm yönlerde homojen olduğuna inandığımız çok eski bir dönemine bakıyoruz. kısaca bebek bir galaksinin neye benzediğini bize sunacak bir gözlem yapıyporuz" ifadesini kullandı.

frye, geçmişte yapılan benzer araştırmalara kıyasla, en son gözlemde bir veya iki değil, 228 bebek galaksi kümesi bulduklarını söyledi.

araştırmacılar, tespit edilen her galaksi kümesinde gaz bulutları ve tozun yıldız oluşumu sürecinde bir araya geldiğini tahmin ediyor. oluşan yıldızların sahip olduğu kütlenin güneş'e oranla birkaç yüz veya 1500 kat daha fazla olduğu düşünülüyor. samanyolu ise her yıl bir güneş kütlesinde yıldızlar doğuruyor.

esa, planck teleskobunu kullanarak büyük patlama'nın en gerçekçi haritasını ve ortaya koyduğu radyasyonun haritasını ortaya çıkarmaya çalışıyor. teleskop bu amaçla tüm gökyüzünü dokuz farklı dalgaboyunda tarıyor.

kaynak: al jazeera

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;