Türkiye

28 Şubat iddianamesi kabul edildi

1997 yılında Milli Güvenlik Kurulu'nda olan askerler tam 16 yıl sonra ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasıyla yargılanacak.

Haberin Öne Çıkanları

103 sanık var

75'i tutuklu

İstifa getirmişti

Ankara Zırhlı Birlikler Tümeni’ne bağlı tanklar, 4 Şubat 1997'de Sincan sokaklarından geçmişti. [AA-Arşiv]

refah-yol hükümetinin 1997’de son bulduğu 28 şubat sürecine yönelik hazırlanan iddianame kabul edildi. ankara 13. ağır ceza mahkemesi'nin kararı, milli güvenlik kurulu'ndaki askerlerin 16 yıl sonra ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasıyla yargılanmasının önünü açtı.

sanıklar, refahyol hükümeti'ni istifaya zorlamak ve siyasete müdahale etmekle suçlanıyor. 

28 şubat sürecine yönelik soruşturma, 'darbeye teşebbüs' iddiasıyla başlatılmıştı. soruşturma kapsamında 75'ü tutuklu olmak üzere 103 sanık bulunuyor. soruşturmanın bir numaralı sanığı, dönemin genelkurmay ikinci başkanı emekli orgeneral çevik bir.

dönemin genelkurmay genel sekreteri emekli orgeneral erol özkasnak ve jandarma genel komutanı emekli orgeneral teoman koman da tutuklular arasında. dönemin yüksek öğretim kurumu başkanı (yök) başkanı kemal gürüz ise tutuklu yargılanan tek sivil sanık olarak cezaevinde bulunuyor.

soruşturmanın merkezinde ise çevik bir ile dönemin deniz kuvvetleri komutanı emekli oramiral güven erkaya'nın başını çektiği askerlerin kurup yönettiği 'batı çalışma grubu' isimli oluşum var. grup, siyasete müdahale etmekten binlerce kişinin fişlenmesine kadar pek çok suçlamanın odağında.

istifa getirmişti

refah-yol hükümeti, 1996 yılında dönemin refah partisi (rp) lideri necmettin erbakan ve doğru yol partisi (dyp) lideri tansu çiller tarafından kurulmuştu.

koalisyon hükümeti, 28 şubat 1997'de yapılan milli güvenlik kurulu (mgk) toplantısında 'irtica ile mücadele' amaçlı bazı kararlara imza atmak zorunda bırakılmış, başbakan erbakan 18 haziran 1997'de istifa etmişti.

o dönem yaşanan olayların mercek altına alındığı 28 şubat soruşturmasında, sanıklar 'hükümeti devirmeye çalışmakla' suçlanıyor.

bazı şüpheliler mahkemeye verdikleri ifadelerinde, mgk kararlarını denetlemek ve uygulamak için kurulan 'batı çalışma grubu'nun, genelkurmay yönetiminin bilgisi dahilinde faaliyet gösterdiğini söylemişti.

ismail hakkı karadayı'dan genelkurmay başkanı olan orgeneral hüseyin kıvrıkoğlu, dönemi, "28 şubat, 1000 yıl sürecek" sözleriyle özetlemişti.

kaynak: ajanslar

 

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;