Yolsuzluk ve rüşvet operasyonu

3 Bakan istifa etti

Yolsuzluk soruşturmasında oğulları tutuklanan Çağlayan, Güler ve oğlu serbest bırakılan Bayraktar istifa etti. Eski İçişleri Bakanı Şahin de 'Hükümeti dar oligarşik bir kadro yönlendiriyor' diyerek istifa etti.

Çevre ve Şehircilik bakanı Erdoğan Bayraktar, "Başbakan'da istifa etmeli" dedi ve hem bakanlıktan hem de milletvekilliğinden istifa etti. [AA]

erdoğan bayraktar, istifa açıklamasını ntv'ye yaptığı telefon bağlantısında açıkladı. 

bayraktar, istifa etmesi için kendisine baskı yapıldığı söyledi. 

bayraktar, "17 aralık tarihinde yapılan operasyon dosyasında şahsımı rencide edecek veya izah edemeyeceğim hiç bir husus yoktur. ancak sayın başbakan'ın, istediği bakanla çalışmak veya istediği bakanı görevden almak en tabii hakkıdır ve yetkisidir. fakat, rüşvet ve yolsuzluk ifadelerinin bulunduğu bir operasyon sebebiyle 'istifa ediniz ve beni rahatlatacak deklarasyon yayınlayınız' şeklinde tarafıma baskı yapılmasını kabul etmiyorum. ancak bugün bize iki metin gönderildi. bir tane istifa metni, bir tane de deklarasyon metni. ben tabii ki partimi rahatlatmak isterim fakat böyle bir durumda bu işin yanlış olduğunu ifade ediyorum" dedi.

"başbakan'ın da istifası gerekir"

erdoğan bayraktar başbakan tayyip erdoğan'ın da istifa etmesi gerektiğini söyledi.  

bayraktar "çünkü, soruşturma dosyasında var olan ve yasalara uygun olarak onaylanan imar planlarının büyük bir bölümü sayın başbakan'ın talimatıyla yapılmıştır. bu nedenle bakanlık'tan ve milletvekilliğinden istifamı açıklıyorum. sayın başbakan'ın istifa etmesi gerektiğini ifade ediyor, yüce milletimize saygılar sunuyorum" dedi.

toki'den bakanlığa

türkiye onu 2002’de toplu konut idaresi (toki) başkanı olarak tanıdı. ak parti’nin büyük önem verdiği konut politikalarını belirleyen kurumu 9 yıl yönetti. 2011 yılında milletvekili oldu.

21 yıl özel sektörde faaliyet gösterdi. 1989 yılında istanbul büyükşehir ve eminönü belediyelerinde belediye meclis üyesi olarak siyasete girdi. 1995-99 yıllarında istanbul büyükşehir belediyesi’nin iştiraklerinden kiptaş’ta genel müdürlük yaptı.

2002’de toplu konut idaresi başkanlığına getirildi. bu dönemde hükümet toki aracılığıyla konut hamlesi hedefledi. bir çok ilde alt gelir grubuna yönelik konut üretimi, planlı kentleşme ve konut üretim seferberliği yapıldı.

istifalar art arda geldi

ankara’da ilk istifa haberi ekonomi bakanı zafer çağlayan'dan geldi. çağlayan istifasını, “yakın çalışma arkadaşlarımın ve evladımın da dahil edildiği bu çirkin oyunu bozmak ve gerçeklerin ortaya çıkmasını sağlamak için ekonomi bakanlığı görevimden ayrılmış bulunmaktayım" açıklamasıyla duyurdu.

çağlayan açıklamasında, "17 aralık tarihi itibariyle gerçekleştirilen operasyonun, hükümetimize, partimize ve ülkemize karşı kirli bir tezgah olduğu çok açık bir şekilde ortadadır” dedi.

çağlayan'ın ardından içişleri bakanı muammer güler'in de istifası geldi. 

güler yazılı açıklamasında, "17 aralık'ta sayın başbakan'a görevden affımı arz etmiştim bugün de yazılı olarak sayın başbakanımıza görevden affımı sundum" dedi.

güler operasyon sürecinin, "hükümet'e, ak parti'ye ve ülkeye karşı düzenlenen kirli bir tezgah" olduğunu söyleyerek, "oğlunun da dahil edildiği çirkin oyunu bozmak ve gerçeklerin daha açık şekilde ortaya çıkmasına imkan sağlamak" için istifa ettiğini açıkladı.

şahin'den sürpriz istifa

üç bakanın görevlerinden ayrılmasının ardından eski içişleri bakanı idris naim şahin de, ak parti'den istifa etti.

şahin, "son günlerdeki uygulamalar ile bağımsız yargı ve tarafsız mensupları hakkındaki düzenleme ve değerlendirmeler, akıl, hukuk ve adalet anlayışı ile izah olunamamaktadır" dedi.

ordu milletvekili şahin'in istifası çarşamba günü akşam saatlerinde geldi.

şahin, ak parti genel başkanlığı’na gönderdiği istifa dilekçesinde, ak parti’nin başarılı işlere imza attığını söyledi ancak partisinin uygulamalarından rahatsızlığını dile getirdi: "son dönemde artan bir şekilde ülke ve millet çıkarlarıyla uyuşmayan, milli değer, anlayış ve duyarlılıklar ile örtüşmeyen, ulusal bütünlüğü güçlendirici olmayan söylem, politika ve uygulamalara tanık olunmaktadır" dedi.

şahin, emniyetteki görevden almalar, çözüm süreci ve başbakan erdoğan’ın çevresindeki kadroları sert bir dille eleştirdi.

emniyet ve yargıdaki görevden almalar

"ülkemizin bekası ve milletimizin huzuru için bir dönem birlikte ve başarılı görevler yaptığımız, güvenlik (emniyet) teşkilatımızın fedakar ve vefalı personeline yönelik son günlerdeki uygulamalar ile bağımsız yargı ve tarafsız mensupları hakkındaki düzenleme ve değerlendirmeler, akıl, hukuk ve adalet anlayışı ile izah olunamamaktadır.”

hükümet çevresindeki kadrolar

idris naim şahin yerel ve genel politikaların oluşumunda ortak akıl ve toplumun istek ve beklentilerinin dikkate alınmadığını savundu, hükümet çevresindeki kadroları hedef aldı:

"yerel ve genel politikaların oluşumunda ve uygulanmasında ortak akıl ve toplumun samimi istek ve beklentilerini dikkate almak yerine, özel akıllı kişiler ve/veya sorgulanabilir anketlere itibar eden bir yönetim tarzının benimsendiği görünmektedir. hükümet etmede, niyetlerinden emin olunmayan bürokratik ve politik dar bir oligarşik kadronun tavsiye, yönlendirme ve etkinliğinin tercih edildiği anlaşılmaktadır."

çözüm süreci

eski içişleri bakanı şahin hükümetin başlattığı çözüm süreci için "bölücü terör örgütünün unsurlarıyla yürütülen ancak milli vicdan ve haysiyeti inciten ve mevzu hukuku zorlayan" tanımını yaptı ve sürecin "çözülme hayalcilerine fırsat ve olanak sağlar hale evrildiğini" savundu.

helallik istedi

"tüm bu politika ve uygulamalar, ne yazık ki toplumda hasmane ve ayrıştırıcı duyguları beslemekte, güven azalmasına neden olmakta, bazı gözlerde yaşa ve gönüllerde kırgınlığa dönüşmektedir. her şeye rağmen aziz milletimizin ve devletimizin büyüklüğüne ve geleceğine yürekten inanıyorum. kuruluşunda kolay ve sevinçli bir kararla üye olduğum partimden zor ve üzüntü veren bir kararla istifa ediyorum. kaderde yeniden birlikte çalışma imkanının olabilirliği arzusuyla helallik diliyor, yüce allah'ın yardımcımız olması duasıyla partime, saadetler ve başarılar diliyorum."

meclis’teki sandalye dağılımı değişti

şahin, istifa eden muammer güler’den önce içişleri bakanı olarak görev yapmıştı.

dershanelerle ilgili tartışmaların ardından milletvekilleri idris bay ve hakan şükür de ak parti’den istifa etmişti.

şahin’in istifasıyla ak parti’nin meclis’teki sandalye sayısı 324’e düştü, bağımsız milletvekili sayısı 8’e yükseldi.

kaynak: al jazeera

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;