Bilim-Teknoloji

3 bin yıllık kentin gladyatör mezarları sergileniyor

Muğla'nın Yatağan ilçesinde bulunan Stratonikeia Antik Kenti'ndeki kazı çalışmalarında çıkartılan gladyatör mezarları sergilenmeye başlandı.

Konular: Bilim-Teknoloji
Stratonikeia Antik Kenti'ndeki kazı çalışmalarında çıkartılan 12 gladyatör mezarı, kentin girişinde sergilenmeye başlandı. [Fotoğraf: AA]

stratonikeia antik kenti'ndeki kazı çalışmalarında çıkartılan 12 gladyatör mezarı, kentin girişinde sergilenmeye başlandı.

stratonikeia antik kenti kazı başkanı prof. dr. bilal söğüt, gazetecilere yaptığı açıklamada, stratonikeia'nın "aşkın ve gladyatörlerin" kenti olarak bilindiğini söyledi.

antik dönemde gladyatörlerin meşhur olduğunu vurgulayan söğüt, kentteki kazı çalışmalarında ortaya çıkan gladyatör mezarlarının kentin giriş noktasına yerleştirdiklerini anlattı. söğüt, gladyatörlerin mezar stellerinde resimleri ile türkçe ve ingilizce tanıtımların olacağını dile getirdi.

antik kent içinde kazı çalışmalarının devam ettiğini belirten söğüt, "stratonikeia antik kenti'nde yürütülen kazıların haricinde karşılama merkezinde de çalışmalar yürütüyoruz. daha önce kazılarda bulduğumuz gladyatörlerin mezarlarını buraya taşıdık. ziyaretçilerin kente girişlerinden itibaren antik kente geldiklerini hissetmelerini istedik" dedi.

antik dönemin mezarlarının tamamının burada döneme uygun olarak yerleştirildiğini anlatan söğüt, şunları söyledi:

"şu anda 12 mezar antik kentin girişine taşındı ve mezarlardaki gladyatörlerin hepsinin ismini biliyoruz. bu gladyatörler ile ilgili bilgilendirmeleri resimleri ile mezarların başına koyacağız. insanlar bu yoldan yürürken akhilleus’un mezarının yanına geldiklerinde akhilleus ile ilgili mezarda ne yazdıklarını okuyor olacaklar."

bilal söğüt, gladyatör mezarlarının kent girişinde sergilenmesiyle, ziyaretçi sayısını artırmayı ve kentin iyi bir şekilde tanıtımı yapmayı amaçladıklarını sözlerine ekledi.

kaynak: aa

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;