Gülen örgütü soruşturmaları

3. dalgada 12 tutuklama talebi

Emniyet'teki 'paralel yapı' soruşturmasında İstanbul Mali Şube eski müdürü Yakub Saygılı'nın da aralarında bulunduğu 12 kişi tutuklama talebiyle mahkemeye sevk edildi. 33 polisin gözaltına alındığı 3. dalgada dört şüpheli de serbest bırakıldı.

Üçüncü dalgada gözaltına alınan polislerden bazılarının üzerinde Türkçe ve İngilizce "Sıfır" yazan siyah tişörtler giydiği görüldü. [Fotoğraf: AA]

istanbul merkezli 16 ilde gerçekleştirilen operasyonlar kapsamında dün gözaltına alınan ve adliyeye sevk edilen 16 şüpheliden 12'si tutuklama, biri de adli kontrol talebiyle mahkemeye sevk edildi. istanbul mali şube'nin eski müdürü yakub saygılı da tutuklama talebiyle sevk edilenler arasında bulunuyor. polislerin sorgusu istanbul nöbetçi 1. sulh ceza hakimliği tarafından yapılacak. 

diğer üç şüpheli ise serbest bırakıldı. salı günü adliyeye sevk edilen istanbul emniyeti eski müdür yardımcısı mahir çakallı da serbest bırakılmıştı. 

istanbul emniyet müdürlüğü’nde işlemleri devam eden 16 kişinin de bugün adliyeye sevk edilmesi bekleniyor.

'soruşturmanın arkasındalar'

yakub saygılı ve kazım aksoy'un avukatı murat erdoğan, müvekkillerinin emniyet'te ifade verdiklerini ve suçlamaları reddettiklerini söyledi. al jazeera türk muhabiri murat eğilmez'e konuşan erdoğan, müvekkillerinin 'takipsizlik' kararı verilen 25 aralık soruşturma dosyasının arkasında olduklarını beyan ettiklerini belirtti.

erdoğan, "savcı bey bugün 17 şüphelinin ifade ve mahkemeye sevk işlemlerinin yapılacağını söyledi. ben kazım bey ifade verirken yanında bulundum. dosyada yapılan tespitleri teyit etti, bilgi ve belgelere göre soruşturma yürüttüklerini, takipsizlik verilen dosyanın tamamının arkasında olduğunu ifade etti" dedi.

'gizliliği ihlâl etmişler'

savcılığın örgütlü bir suça atıfta bulunmadığını söyleyen erdoğan şöyle konuştu:

"ortada örgütlü bir suç yok zaten. gizliliğin ihlali söz konusu. devlet büyüklerinin dinlemelere takılmasıyla ilgili. savcı, 'devlet büyüklerini de dinlemiş tahkikat evrakına yazmışsınız, fezlekeye koyarak suç işlemişsiniz' diyor ve dolaylı olarak bunu hükümeti yıkmaya teşebbüse sokuyor. "

33 polis gözaltına alındı

organize suçlar ve mali şube ekiplerinin yürüttüğü operasyonda 1 eylül pazartesi günü saat 06.30 sıralarında aralarında eski emniyet müdür yardımcıları mahir çakallı ve hamza tosun ile istanbul emniyet müdürlüğü mali şube'nin eski müdürü yakub saygılı ve eski müdür yardımcısı yasin topçu'nun da bulunduğu 14'ü rütbeli 33 polis gözaltına alındı.

gözaltına alınanlardan 2'si il emniyet müdür yardımcısı, 3'ü şube müdürü, 1'i emniyet amiri, 8'i başkomiser, komiser ve komiser yardımcısı, 19'u da polis memuru.

gözaltına alınan 2 il emniyet müdür yardımcısından çankırı polis meslek eğitim merkezi' nde görevli hamza tosun ankara'da, meslekten ihraç edilen mahir çakallı ise istanbul'da gözaltına alındı.

meslekten ihraç edilen şube müdürleri yakub saygılı ve kazım aksoy ile halen karaman'da görev yapan şube müdürü yasin topçu da istanbul'da yakalandı.

şüphelilerden 1 emniyet amiri afyonkarahisar'da, 4 başkomiser istanbul, diyarbakır, bitlis ve van'da, 1 komiser istanbul'da, 3 komiser yardımcısından 2'si istanbul, diğeri muğla'da, 19 polis memuru ise istanbul, ağrı, adıyaman, ardahan, diyarbakır, erzurum, giresun, hakkari, kütahya, sivas, şanlıurfa, van ve zonguldak'taki adreslerinde gözaltına alındı.

gözaltı sebepleri

şüpheli polislere resmi evrakta sahtecilik, hükümeti yıkmaya teşebbüs iddiaları başta olmak üzere birçok suçlama yöneltilirken, imha etmeleri gereken, yaptıkları dinleme operasyonlarının kayıtlarını sakladıkları da öne sürülüyor.

yasal olarak operasyonlarda yapılan dinleme kayıtlarının eğer suç unsuru taşımıyorsa ve herhangi bir işlem yapılmamışsa 10 gün içinde imha edilmesi gerekiyor.

17-25 aralık operasyonları sonrası başlatılan soruşturma kapsamında mülkiye müfettişleri ile yeni göreve gelen uzman polislerin tespitlerine göre, bu operasyonları yapan aralarında şu anda gözaltına alınan polislerin de bulunduğu şüpheliler, kullandıkları bilgisayarların içini boşalttı.

ancak teknik imkanları kullanarak bilgisayarlardan silinen bilgilerin bir kısmı kurtarıldı. buna göre yasal süre içinde silinmesi gereken dinleme kayıtlarının silinmediği, 17 aralık operasyonuna kadar saklı tutulduğu ve ayrıca kendilerince de kopyalandığı belirlendi.

polislerin bilgisayarları incelendi

istanbul cumhuriyet başsavcılığı, istanbul emniyeti’nde gülen cemaati’ne yakın polislerin görevdeyken kullandıkları 14 bilgisayarı inceletti. emniyet'te yapılan incelemede polislerin cumhurbaşkanı erdoğan ile ilgili notlar tuttuğu belirlendi. raporda, 'erdoğan’dan ‘dönemin başbakanı’ ve benzer birçok tanıma yer verildiği tarafımızdan anlaşılmıştır' denildi.

savcılık, polisin hazırladığı bilgisayar raporunu ve eklerini inceledi ve 3. dalga operasyon başlatıldı. 17 ilde 33 polis gözaltına alındı. şüpheli polislere, meslektaşlarının hazırladığı bu rapor ve özellikle cumhurbaşkanı erdoğan hakkındaki ‘notlar’da sorulacak.  

22 temmuz'da başladı

istanbul'da da 22 temmuz ve 5 ağustos tarihlerinde, gülen cemaati ile ilişkili oldukları iddia edilen polislere yönelik yasadışı dinleme suçlamasıyla operasyonlar düzenlenmiş, gözaltına alınan 160 polisten 42'si tutuklanmıştı.

operasyon kapsamında serbest kaldıktan sonra savcının itirazıyla hakkında yakalama kararı çıkarılan 17 polis de teslim olmuş, 5'i tutuklanmıştı.

kaynak: al jazeera, aa, dha

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;