Türkiye

3 DHKP-C'li için bilgi alışverişi başladı

Yunanistan’da gözaltına alınan üç DHKP-C şüphelisi için Ankara ve Atina arasında karşılıklı bilgi alışverişi başladı.Şüphelilerin kimlik tespiti yapılmaya çalışılıyor.

Konular: Türkiye
Yunanistan polisinin 10 Şubat'ta yaptığı operasyonda 4 Türk vatandaşı gözaltına alınmıştı. [AA]

yunanistan ile temasa geçen türk dışişleri bakanlığı yetkilileri, sabancı suikastıyla ilgili yakalanan üç ismin gerçek kimliklerinin tespiti için çalışmalara başlandığını söyledi. bu kapsamda yunanistan’da yakalanan dhkp-c üyesi ve sabancı suikasti sanığı ismail akkol, dursun karataş’ın ölümünden sonra örgütün lideri olarak kabul edilen hüseyin fevzi tekin ve geçen yıl ak parti genel merkezi’ne düzenlenen saldırıda adı geçen murat korkut'un gerçek kimlikleri tespit edildikten sonra iade talebi aşamasına geçilebilecek.

ancak bu üç ismin yunanistan’da silah bulundurmak, sahte kimlik gibi suçlarla yargılanması da gündemde. bir ihbar üzerine gerçekleştirilen operasyonda gözaltına alınan 4 kişi hakkında, 'terör, sahtecilik ve yasadışı yollardan ülkeye girme' suçlamasıyla dosya oluşturuldu. mahkemeye sevk edilen zanlılara savunmalarını hazırlamaları için cuma gününe kadar süre tanındı. 

türkiye iade taleplerine yanıt alamamaktan şikayetçi

ankara ve atina arasında suçluların iadesine yönelik anlaşma 1939’da imzalandı. ancak adi suçlar söz konusu olunca işleyen anlaşma maddeleri, terör ya da politik suçlarda kolay kolay devreye girmiyor. dönemin içişleri bakanı idris naim şahin, roma’da 2012 yılında düzenlenen interpol toplantısında, “son 20 yıl içerisinde kırmızı bülten ile uluslararası seviyede aranan teröristlere ait 399 adet iade talebimizin ancak 33'ünün kabul edilmesini mânidar buluyoruz.” demişti.

suçluların iadesi süreci

suçluların iadesi ya ikili anlaşmalar çerçevesinde ya da ‘suçluların iadesine dair avrupa sözleşmesi’ uyarınca yapılıyor. eğer şüphelilerin bulunduğu ülke biliniyorsa ve o ülke ile iade anlaşması varsa, iade evrakı düzenleniyor ve sanık isteniyor. yurtdışında olduğu bilinen ancak bulunduğu ülke tespit edilemeyen şüpheliler hakkında ise interpol genel sekreterliği'nce kırmızı bülten çıkartılıyor. kırmızı bülten çıkıncaya kadarki sürede olası bir gecikmeyi önlemek içinse bir yıl süreyle geçerliliği olan "difüzyon mesajı" yayınlanıyor. yunanistan'da yakalanan ismail akkol 18 yıldır kırmızı bültenle aranıyordu.

kaynak: al jazeera ve ajanslar
 

 

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;