Bilim-Teknoloji

300 bin yıl önce karşımıza çıktı

Bilim insanları, Almanya'daki kazılarda kılıç dişli kaplanın 300 bin yıl öncesine uzanan fosillerine ulaştı. Kalıntılar, ilk insanların yırtıcı hayvanlarla burun buruna geldiğini ve kendilerini korumayı başardığını gösterdi.

Konular: Bilim-Teknoloji

Haberin Öne Çıkanları

Kılıç dişli kaplanla ilk temas

İnsanı mızrakları korudu

İnsanların savunma yeteneği gelişti

Bir kllıç dişli kaplana ait kafatası. [Shutterstock]

bir zamanlar sığ bir gölün kıyısında yer alan schöningen madeninde yapılan kazılarda kılıç dişli bir kaplana ait kalıntılar bulan bilim insanları, bölgenin insanlarla yırtıcı kaplanların ilk kez karşı karşıya geldiği yer olduğunu düşünüyor.

tübingen üniversitesi’nin başını çektiği araştırmada, insanların schöningen gölü kıyısında yırtıcı kaplanlarla karşılaştığına kesin gözüyle bakılıyor. araştırmada, 300 bin yıl önce bölgede yaşamış olan insanların kullandığı 2.3 metre uzunluğundaki mızrakların, sadece avlanmak değil, insanların hayatta kalmasında büyük rol oynayan bir silah olduğu da anlaşılmış oldu.

kazılar almanya'nın aşağı saksyonya bölgesinde gerçekleştirildi ve tübingen ile leiden üniversiteleri tarafından yürütüldü. homotherium latidens olarak adlandırılan kılıç dişli kaplanın, modern afrika kaplanlarıyla benzer olarak yerden yaklaşık 1.1 metre yüksekliğe eriştiği ve ağırlığının 150 - 270 kg arasında olduğu düşünülüyor. homotherium latidens, üst çenesindeki uzunluğu 10 santimetreyi geçen dişleriyle döneminin en yırtıcı hayvanlarından biriydi.

bulgular, kılıç dişli kaplanın orta avrupa’da sanılandan daha uzun yaşadığını gösterirken, schöningen gölü civarında yaşayan antik insanların da tahtanın yanı sıra kemik ve taş eşyalar da yaptıkları ve at gibi büyük hayvanları avlıyor olabileceklerine işaret etti. mızrakları hayatta kalmalarına büyük katkıda bulunan bu ilk insanların, homo heidelbergenis olduğu düşünülüyor.

bilim insanları, afrika’dan 70 bin yıl önce çıkan ve avrupa’ya 40 bin yıl önce ulaşan homo sapiens’in varışından önce, ilk insanların kendilerini savunmak konusunda önemli yol kat ettiğine dikkat çekti.

kaynak: phys.org

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;