Gülen Cemaati'ne yönelik operasyonda gözaltına alınan ve tutuklanma talebiyle mahkemeye sevk edilen 49 polisten 11'i tutuklandı. Böylece toplam tutuklu polis sayısı 31 oldu.

Konular: Türkiye
Serbest kalan polisleri Çağlayan'daki İstanbul Adliyesi önünde bekleyen yakınları karşıladı. [Fotoğraf: AA]

22 temmuz'da başlatılan gözaltılarda mahkeme, istanbul terörle mücadele şubesi'nin eski müdürü yurt atayün'ün de aralarında olduğu 11 polis hakkında tutuklama kararı verdi.

11 şüpheli, 'devletin gizli kalması gereken bilgilerini casusluk amacıyla temin etmek' ve 'resmi belgede sahtecilik' gerekçesiyle tutuklandı.

devletin gizli bilgilerini paylaşmaktan tutuklananlar arasında terörle mücadele şubesi'nin eski müdürü yurt atayün, istanbul emniyet müdürlüğü terörle mücadele şubesi'nin eski müdür yardımcısı serdar bayraktutan da bulunuyor.

tutuklanan diğer isimler erhan körtek, ensar doğan, aytekin koçak, ali fuat altuntaş, abdülkadir ağır, yunus emre uzunoğlu, şahin akdeniz, muhammed kaya ve mehmet örs.

emniyette yasadışı dinlemeler iddiasıyla 22 temmuz salı sabaha karşı başlatılan operasyonda gözaltına alınan 115 polisten 20'si daha önce tutuklanmıştı. son tutuklamalarla birlikte tutuklu sayısı 31'e yükselmiş oldu.

90 saat sorgu

TUTUKLANAN POLİSLER

  • ali fuat yılmazer - yurt atayün
  • erol demirhan - hayati başdağ
  • serdar bayraktutan - erhan körtek
  • ensar doğan - aytekin koçak
  • ali fuat altuntaş - abdülkadir ağır
  • yunus emre uzunoğlu - şahin akdeniz
  • muhammed kaya - mehmet örs
  • hikmet kopar - abdülhalim sönmez
  • hasan hüseyin danacı - harun aydın
  • tolga güzeltaş - metin canbay
  • ali ihsan tezcan - muhammed ali iklı
  • muhammed ikbal kayaduman - erkan palas
  • şeref bolat - ismail torlar
  • fatih kıncır - ramazan altınışık
  • selahattin ergin - mehmet dilaver
  • mesut yılmaz

cumartesi günü gözaltı süreleri bittiği için adliyeden ayrılmak isteyen 49 polisin savcılık ve mahkeme süreci çok tartışmalı geçti. polislerin sorgusu yaklaşık 90 saat sürdü. 

tutuklanma talebiyle mahkemeye sevk edilen 49 polisten 38'i serbest bırakıldı. 

serbest kalan polislerden sekizi hakkında denetimli serbestlik kararı verildi. istanbul terörle mücadele şubesi'nin eski müdürü ömer köse ve emniyet amiri gaffur ataç, yurtdışına çıkış yasağı konularak serbest bırakılanlar arasında.

17 polis sorgulanmadan serbest

gülen cemaati'ne yönelik başlatılan iki soruşturmadan biri olan "casusluk" soruşturmasında, tutuklanmaları istemiyle nöbetçi hâkimliğe sevk edilen şüpheli polislerden kalan 21 kişinin sorgusuna salı sabahı 9.30'da başlanacağı açıklanmıştı. ancak avukatların mahkeme salonuna 11.45'te gelmesi hem sorgunun geç başlamasına hem de yeni bir krize neden oldu.

sorgu sırası gelen polis memuru hasan basri kahraman'ın avukatlarının gecikmesi nedeniyle hâkim islam çiçek, polis tutanaklarının ve savcılık beyanlarının okunmadan sorguya geçilmesine karar verdi.

avukatlar ise bunun usûle uygun olmadığını savundu.

sanık avukatlarından ömer turanlı, hâkim islam çiçek'in tutanakları okutturmadan işlemleri tamamlamak istediğini, ifade tutanaklarının mahkeme önünde ceza muhakemeleri kanunu'na göre okunması gerektiğini belirterek itiraz ettiğini söyledi.

daha sonra avukatlar murat akkoç, ahmet özer ve ismail yanar cübbelerini çıkarıp duruşmayı terk etti. bunun üzerine hâkim çiçek baro'dan avukat çağırdı. çiçek'in gelecek yeni avukatlarla kalan 21 şüphelinin yargılamasını sürdürmek istediği belirtildi. ancak akşam saatlerine kadar dört polisin sorgusu yapılabildi. sorgusu tamamlanamayan 17 polis kaldı.

sorgunun kilitlenmesiyle mahkemede ifadesi alınamayan bu 17 polis de hâkimin dosya üzerinden verdiği kararla serbest kaldı.

"yanlış bir işin altına imza atmadık"

Eski İstanbul Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şube Müdürü Ömer Köse, denetimli olarak serbest kalanlar arasında. [Fotoğraf: AA]

serbest kaldıktan sonra adliye önünde açıklama yapan istanbul emniyet müdürlüğü terörle mücadele şubesi'nin eski müdürü ömer köse, "sıkıntılı bir süreçten geçtik. yanlış bir işin altına imza atmadık. bugün olsa yaptıklarımızı tekrar yaparız" dedi.

"özür dilenecek bir şey varsa da özür dilemesini bildik" diyen köse, "fakat bu yürüttüğümüz soruşturmada özür dilenecek bir mevzu yok. bugüne kadar herkes konuştu biz sustuk, bugün biz konuşacaktık fakat ifade veremedik" diye konuştu.

serbest kalan şüphelilerden emniyet amiri gafur ataç da "yapılanlar kanuna uymuyor. psikolojik baskı gördük" dedi.

kürşat durmuş ise kendilerine destek verenlere teşekkür ederek, "inşallah hukuk bundan sonra kurallarıyla, kanunlarıyla tam bir şekilde uygulanır" dedi.

"rüşvet ve yolsuzluk operasyonunu yaptık diye..."

kazım aksoy ise içerideki şartlar ağır olsa da manevi olarak huzurlu ve mutlu olduklarını söyledi. aksoy, 17-25 aralık tarihli yolsuzluk ve rüşvet operasyonlarından sonra tayininin önce gaziosmanpaşa'ya çıktığını, sonra müdüriyete alındığını, iki kez açığa alınıp, iki kez de meslekten ihraç edildiğini anlatarak, "sekiz gündür de gözaltındayım. yani bu rüşvet ve yolsuzluk operasyonunu yaptık diye afedersiniz pişmiş tavuğun başına gelmeyen her şey neredeyse bizim başımıza geldi" diye konuştu.

hukuksuz hiçbir şey yapmadıklarını söyleyen aksoy, "somut delil olmadığı için bir şey gösteremediler. biz kanunsuz şeyleri soruşturuyorduk ama şu anda hukuki olan durumlar soruşturuluyor. paralel yapı ile ilgili bir şey yok, öyle bir şey de sorulmadı" dedi.

itiraz edecekler

mahkemenin kararını açıklamasının ardından polis avukatları da açıklama yaptı.

avukat kemal şimşek, "49 kişiden şu anda sadece 11'i hakkında tutuklama kararı verildi. yalnız ifadesi alınamayanların, ifadeleri alınamadığı için tutuklu olmamalarına karar verilmiş oldu. tutuklananların arkasındayız. gözaltındakilerin savunma hakları kısıtlandı. savunmalarını yeterli şekilde verilmelerine izin verilmedi. delil sunulamadan böyle bir tutuklama kararı çıktı. itirazını yapacağız" dedi.

kaynak: aa, dha

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;