İran Nükleer Programı

34. senatör de 'evet' dedi

İran'la varılan nükleer anlaşmanın ABD Kongresi'nden geçebilmesi için desteği gereken 34. senatör de tasarıya evet diyeceğini açıkladı. ABD Başkanı Obama'nın oylama vaktine kadar Temsilciler Meclisi'nin de üçte ikisini ikna etmesi gerekiyor.

ABD Kongresi [Fotoğraf: Reuters]

abd başkanı barack obama, iran ile 5+1 ülkeleri arasında temmuz ayında imzalanan nükleer program anlaşmasını abd kongresi’nden geçirebilmek için ihtiyaç duyduğu oy çoğunluğuna kavuştu.

demokrat partili abd senatörü barbara mikulski’nin de eylül ayındaki oylamada tasarıya evet diyeceğini açıklamasıyla, 100 üyeli abd senatosu’nda 34 senatörün desteği alınmış oldu.

kapsamlı ortak eylem planı (jcpoa) adı verilen anlaşma çerçevesinde, iran nükleer programını şeffaflaştırarak kısıtlamalara gitmeyi kabul etti. karşılığında da birleşmiş milletler ve bmgk’nın beş daimi üyesi olan abd, çin, rusya, fransa ve ingiltere ile almanya (p5+1), iran’a yönelik çeşitli ambargoları kaldırma kararı aldı.

eylül ayında abd kongresi’nde yapılacak oylama öncesi başkan obama’nın en az 34 senatörün desteğine ihtiyacı vardı. aksi takdirde obama, reddedilecek tasarıyı veto edeceğini açıklamıştı. bu durumda senato ve temsilciler meclisi’nin üçte ikilik çoğunlukla vetoyu geçersiz kılması mümkün.

mikulski: en iyi yol bu

başta cumhuriyetçiler olmak üzere abd temsilciler meclisi’ndeki pek çok vekil, tahran yönetimine yönelik ekonomik ambargoların kaldırılmamasından yana. iran’ın programa devam ederek atom bombası üretmesinden endişe ediliyor.

tasarıya destek veren 34. senatör olan mikulski, “anlaşma mükemmel olmasa da, iran’ın şu an nükleer silah üretimini durdurmanın en iyi yolu bu” dedi. mikulski, israil’in güvenliği için kongre’nin doğru kararı alacağına güven duyduğunu söyledi.

sırada temsilciler meclisi var

obama’nın, vetosunu korumak için 100 sandalyeli senato'da 34 senatörü, 435 sandalyeli temsilciler meclisi'nde de 146 üyeyi ikna etmesi yeterli olacak. senato'da 44 sandalyeye sahip demokratların temsilciler meclisi'nde 188 üyesi var.

ancak temsilciler meclisi ve senato'da çoğunluğu elinde bulunduran cumhuriyetçilerin yanı sıra bazı demokratlar da nükleer anlaşmaya şüpheyle yaklaşıyor.

kaynak: afp

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;