AL JAZEERA ÖZEL

350-500 Euro'ya sahte pasaport

Yunanistan'a ulaşan mülteciler bu kez kendilerine daha iyi şartlar sunacağını düşündükleri ülkelere gitmenin yollarını arıyor. Sahte pasaport yapanlar işte burada devreye giriyor. Al Jazeera Türk'ün "Sınırsızlar" belgeselinin ikinci bölümü "Avrupa Kapısı"nda, bu kez Yunanistan'a ayak basan mültecileri nelerin beklediğini araştırdık.

daha insanca bir yaşam için umut yolculuğuna çıkan mülteciler, türlü zorlukları aşıp ayak bastıkları avrupa ülkelerinde çoğu zaman beklediklerini bulamıyor. mültecilerin avrupa'daki ilk kapılardından biri yunanistan. al jazeera türk'ün "sınırsızlar" belgeselinin ikinci bölümü "avrupa kapısı", mültecilerin yunanistan'a ayak bastıktan sonra nelerle karşılaştıklarını anlatıyor. 

türkiye üzerinden deniz ya da kara yoluyla yunanistan'a ulaşanlar, öncelikle almanya gibi daha iyi şartlara kavuşmayı umdukları ülkelere geçmenin yollarını arıyor. bir çoğu sahte pasaport peşine düşüyor. belgeselde konuşan yunan bir insan kaçakçısı, hem sahte pasaport yaptığını hem de göçmenlerin diğer avrupa ülkelerine gitmelerini organize ettiğini anlatıyor. 

bir sahte pasaportun bedeli 350-500 euro arasında değişiyor. yapımıysa bir-iki saat sürüyor. genelde turistlerden çalınan pasaportlar kullanılıyor. 

yunan insan kaçakçısı, "hepimiz zincirin parçasıyız" diyor, sırtlarının sağlam olması gerektiğini söylüyor. sırtının sağlam olmasının anlamını ise "para" ve "polisle işbirliği" olarak açıklıyor. 

belgeselin ilk bölümü "sınırsızlar: türkiye köprüsü"nde de mültecilerin türkiye'de yaşadıkları gösteriliyordu. insan kaçakçıları, göçmen trafiğinin bilinmeyenlerini, farklı ülkelerdeki "patron"lar arasındaki bağlantıları anlatıyordu. 

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;