Orta Afrika Cumhuriyeti

357 çocuk asker kurtarıldı

UNICEF, Orta Afrika Cumhuriyeti'nde savaşan tarafların elindeki 357 çocuk askeri kurtardı. Çocuklar psikolojik ve sosyal yardım için merkezlere veya koruyucu ailelere gönderilecek.

birleşmiş milletler çocuklara yardım fonu (unicef), orta afrika cumhuriyeti’nde 357 çocuk askeri kurtardı. çocuklar ülkenin doğusundaki bambari kentinde, 290’ı hrıstiyan anti-balaka ve 67’si müslüman seleka grubunun elindeydi. bu gruplar birbirleri ile çatışıyorlar.

fonun çocuk güvenliği uzman benoit daondo, kurtarılan çocukların casus ya da köle olarak da kullanıldığını söyledi. kurtarılanlardan bazılarının 12 yaşın altında olduğuna dikkat çeken daondo, çocukların psikolojik ve sosyal destek alabilmeleri için merkezlere veya koruyucu ailelere gönderileceğini açıkladı.

ülkede 2012’de patlak veren şiddet olaylarından bu yana, ilk kez bu kadar fazla “çocuk asker” kurtarıldı.

unicef geçen hafta, çocuk askerlerin serbest bırakılması için bangui forumu’nda 8 silahlı grup ile anlaşma imzalamıştı.

fonun bangui temsilcisi malick fall, serbest bırakılacak çocukların yaşlarına ve eğitim durumlarına göre alternatif bir sistem oluşturulması için eğitim bakanlığı ile görüştüklerini ifade etmişti.

“barış için katılmıştım”

müslüman seleka örgütünden kurtarılan 13 yaşındaki bir kız şunu söyledi:

“hiç kimse beni orduya katılmam için zorlamadı. ülkemdeki karışıklık yüzünden katıldım. ayrıca orta afrika cumhuriyeti’ne barışın gelmesini arzuluyordum. buna hizmet edeceğimi düşünüyordum. beni kurtaran ve buraya getiren insanlara teşekkür ediyorum. çünkü artık orduda kalmak istemiyorum. orada yaşam çok zor."

16 yaşında olan ve 3 yıldır seleka’nın elinde olan bir diğer çocuk ise beslenme eksikliğinden bahsetti ve normal bir yaşam sürmek istediğini söyledi ve şu sözleri ekledi:

“ticaretle uğraşmak, bir iş kurmak ve selaka’dan kurtarılan çocuklara iş vermek istiyorum. benim silaha orduya ihtiyacım yok.”

son 3 yılda 3000 çocuk kurtarıldı

unicef verilerine göre, orta afrika cumhuriyeti’nde 6 bin-10 bin çocuk, ülkede yıllardır etkili olan silahlı gruplarca kaçırıldı. bu çocuklardan bazıları asker olarak yetiştiriliyor, bazıları cinsel istismara uğruyor.

yardım fonu, 2013’te 500’den fazla çocuğun, 2014’te ise aralarında 646 kızın bulunduğu 2 bin 800 çocuğun serbest bırakılmasını sağlamıştı.

müslüman seleka grubunun aralık 2012'de hristiyan cumhurbaşkanı françois bozize'ye karşı ayaklanması üzerine ülkede siyasi kriz çıkmıştı.

bozize'nin mart 2013'te devrilmesinden ve müslüman michel djotodia'nın cumhurbaşkanlığına getirilmesinden sonra hristiyan anti-balaka ile seleka grupları arasında çıkan çatışmalarda binlerce kişi yaşamını yitirdi, yaklaşık 1 milyon kişi evlerini terk etmek zorunda kaldı.

ülkede 4,6 milyon insan yaşıyor ve nüfusun yarısı ciddi bir yoksulluk ve açlıkla boğuşmak zorunda.

kaynak: aa, reuters, afp

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;