Sağlık

3D yazıcıda omur üretildi

Pekin Üniversitesi doktorları, 12 yaşındaki bir çocuğun kanserli omuriliğini 3D yazıcıda üretilen omurla tedavi ederek bir ilke imza attı. Yeni nesil protezlerin, geleneksel protezlere kıyasla yerinden çıkma olasılığı bulunmuyor.

Konular: Sağlık
3D yazıcıda üretilen omur hastalıklı omuriliği tedavi etti. [Fotoğraf: Peking University Third Hospital]

pekin üniversitesi doktorları, omuriliğinde tümör olan bir çocuğa 3d (üç boyutlu) yazıcıdan üretilen omur nakletti. saatler süren ameliyatta, çocuğun boyun kısmındaki hastalıklı kısım çıkarıldı ve 3d yazıcıdan çıkan parça yerleştirildi.

doktorlar, 3d ürünler için genelde kullanılan polimer ve metallerin yerine, protezler için tercih edilen titanyum tozunu kullandı. genelde kemiklerle kaynaşmakta sorun çeken geleneksel ortopedik protezlere kıyasla, 3d yazıcıda üretilen kemikte benzer bir sorun yaşanmadığı belirtildi.

ameliyat ekibinde yer alan pekin üniversitesi ortopedi bölümü direktörü liu zhongjun, "olasılık çok düşük olsa da, vücut içindeki basınçtan dolayı geleneksel protezler zamanla yerinden kayabiliyor veya çıkabiliyor. ancak 3d yazıcıda üretilen protezler için böyle bir olasılık söz konusu değil" ifadesini kullandı.

forbes sitesinin haberine göre, liu ve ekibi 3d protezler üzerindeki klinik testlerine 2009 yılında başladı. sadece tıbbi amaçlar için geliştirilen bir 3d yazıcı ile 2010'da hayvanlar üzerinde testlere başlayan doktorlar, 2012'de insanlara 3d protezleri nakletmeye başladı.

freedonia şirketi tarafından hazırlanan rapora göre, 2015 yılında abd'de nakledilebilir tıbbi cihaz piyasası 52 milyar dolarlık bir piyasaya dönüşecek. zamanla, 3d versiyonların geleneksel protezlerin yerini alması bekleniyor.

kaynak: al jazeera

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;