Suriye'de iç savaş

'4 bin savaşçı Halep’ten çıktı'

Uluslararası Kızılhaç Komitesi, Halep’te devam eden tahliyeler kapsamında 4 bin savaşçının gece saatlerinde kentten çıktığını açıkladı.

Al Jazeera muhabiri, kuşatılmış Halep bölgelerindeki tüm sivillerin batı Halep kırsalına tahliye edildiğini söylemişti. [Fotoğraf: Reuters]

uluslararası kızılhaç komitesi (icrc) sözcüsü krista armstrong tarafından yapılan açıklamada şu ifadeler yer aldı:

"çarşambayı perşembeye bağlayan gece, son aşamalarına gelen tahliye süreci kapsamında 4 binden fazla savaşçı kendi özel ve pikap otomobilleriyle kentten çıktı ve muhaliflerin kontrolündeki batı halep kırsalına ulaştı. bu tahliye, tüm taraflar arasında varılan anlaşma çerçevesinde gerçekleşti."

bu sayıyla beraber, ara ara sekteye uğrasa da bir haftadan beri devam eden tahliyeler kapsamında halep’ten çıkanların sayısı yaklaşık 34 bin oldu.

yoğun kar etkisi altına giren bölgede tahliyelerin devam edeceğini söyleyen armstrong, bu sürecin yarına kadar da sarkabileceği sinyalini verdi:

"tahliyeler tüm gün sürecek. gece saatleri boyunca ve büyük bir ihtimalle yarına kadar da uzayabilir. binlerce insan hâlâ tahliye edilmeyi bekliyor."

al jazeera'nin bölgedeki muhabiri, kuşatılmış halep bölgelerindeki tüm sivillerin batı halep kırsalına doğru tahliyesinin tamamlandığını belirtmişti.

'kötü hava şartları tahliyeleri yavaşlattı'

reuters’e konuşan muhalif ahrar-uş şam grubu sözcüsü ahmet kara ali, halep’te tahliye edilmeyi bekleyen binlerce muhalif savaşçı olduğunu ancak kötü hava şartları gibi nedenlerle bu sürecin zorlu bir şekilde ilerlediğini söyledi.

tahliye müzakereleri sürecinde bulunan kara ali, tahmin yapmanın zor olduğunu belirterek geride kalan kişilerin tam sayısını bilmemekle birlikte bu sayının “binlerce” civarında olduğunu söyledi.

'halep, rusya ve iran’ın da zaferi'

şam'da üst düzey bir iran heyetini kabul eden suriye devlet başkanı beşşar esed, halep’i ele geçirmenin, sadece suriye’nin değil aynı zamanda iran ve rusya’nın da ‘zaferi’ olduğunu söyledi.

esed, "bu zafer ülkenin tamamında terörü sonlandırmak ve savaşa bir çözüm bulmak için doğru ortamın oluşması yolunda önemli bir adım" dedi.

kaynak: reuters ve al jazeera

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;