Suriye'de iç savaş

4. Cenevre'nin ikinci gününde ikili görüşmeler

Suriye’deki iç savaşa siyasi çözüm bulma amacıyla düzenlenen 4. Cenevre müzakereleri ikinci gününde. BM Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura, müzakerelerin doğrudan mı, yoksa dolaylı mı düzenleneceğine karar vermek için, taraflar ile ikili görüşmeler yaptı.

Rejimin temsilcisi Beşşar Caferi, de Mistura ile toplantısından sonra açıklama yaptı. [Fotoğraf: Reuters]

bm suriye özel temsilcisi staffan de mistura, ikili görüşmelerini rejimin heyeti ile başlattı. rejimin heyet başkanı olan suriye'nin bm daimi temsilcisi beşşar caferi, de mistura ile görüşmesinden sonra yaptığı açıklamada, bm yetkilisinin kendisine bir belge teslim ettiğini ifade etti. bu belgeyi inceleyeceklerini belirten caferi, birinci toplantıda sadece görüşmelerin formatı konusunun ele alındığını söyledi. 

iki saat süren toplantıdan sonra gazetecilere konuşan caferi, ""toplantının sonunda de mistura bize bir belge iletti. biz de onu inceleme sözünü verdik. bu belgeyle ilgili cevabımızı kendisine ileteceğiz" dedi.

de mistura ile gün içinde toplantı gerçekleştirecek muhalifler ise, kendi aralarında basına kapalı bir toplantı düzenledi. muhaliflerin bu toplantısına hem riyad merkezli muhaliflerin heyeti, hem de  kahire platformu adıyla tanınan muhalif gruptan bazı isimler katıldı. moskova platformundan ise kimse katılmadı.

bu toplantıdan sonra nasır hariri başkanlığındaki muhalefet heyeti, de mistura ile bir araya geldi. görüşmenin ardından hariri basına yaptığı açıklamada görüşmelerinin olumlu geçtiğini söyledi. bm temsilcisinin heyete, geçiş yönetimiyle ilgili olumlu fikir ve öneriler sunduğunu söyleyen hariri, "mistura, geçen dönemden daha hevesliydi" dedi.

hariri, "siyasi geçişle ilgili spesifik adım veya önlemler henüz yok" ifadesini kullanarak, detayların ilerleyen günlerde konuşulmasını beklediğini, görüşmelerin formatının ise henüz belirlenmediğini dile getirdi.

kaynak: aa, reuters ve al jazeera

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;