Bilim-Teknoloji

40 bin yıl önce yok oldular

Fosiller üzerinde yapılan yeni analizler, 'kuzenlerimizin' sanılandan 10 bin yıl daha erken yok olduğuna işaret etti.

Konular: Bilim-Teknoloji
Neandertaller'in 40 bin yıl öne yok olduğu düşünülüyordu. [Fotoğraf: Shutterstock]
bilim insanları, zekası ve sosyal yetenekleriyle insanın en yakın akrabası olarak kabul edilen neandertallerin neslinin, tahmin edilenden 10 bin yıl daha erken yok olduğunu belirtti. yeni bulgular, homo sapiens'in taş çağı'nda neandertallerin yok olmasını hızlandırdığı düşüncesini de destekledi. 
nature dergisinde yayımlanan araştırmada yer alan oxford üniversitesi'nden tom higham, yeni fosil bilgilerinden yola çıkarak neandertallerin kendiliğinden mi yoksa insan kaynaklı mı yok olduklarını anlayabileceklerini söyledi.
beyinleri modern insanlarınkinden büyük olan kalın kemikli neandertaller, bir zamanlar sibirya'dan ispanya'ya kadar yayılan geniş bir coğrafyada yaşıyorlardı. fosil kayıtları, neandertallerin 230 bin yıl öncesinde ortaya çıktıklarını ve 30 bin yıl önce yok olduklarını savunuyordu. avrupa'da yapılan kazılar, kıtanın 45 bin yıl önce neandertallerin 'kalesi' olduğuna işaret ederken, tür 5400 yıl içinde hızla ortadan yok oldu. 
izole edilen insan türü
yapılan en son analizlerde, cebelitarık boğazı'ndan kafkaslara kadar ulaşan coğrafyada bulunan 196 hayvan kemiği, abuk ve kömür numuneleri analiz edildi. mamut, geyik ve bizon gibi canlılara ait olan kemikler, neandertallerin kullandığı taş bıçakların izlerini taşıyordu. 
neandertallerin kullandığı taş aletlerin izlerini taşıyan kemiklerin tarihlendirilmesi sonucunda, türün 50 bin yıl önce hızla nüfus kaybına uğradığı ve homo sapiens'in avrupa'ya gelişiyle izole bölgelerde yaşadıkları anlaşıldı. 
national geographic'e konuşan higham, neandertallerin yok oluşunda modern insanın rolünün öne çıktığını belirtirken, 'bir türün izole edildiği ve genetik çeşitliliğini kaybettiği bir ekolojide, türün yavaşça yok olduğunu gördüklerini' belirtti. 
londra doğal tarih müzesi'nden chris stringer ise 40 bin yıl önce italya'da yaşanan yanardağ patlamasının neandertalleri ve homo sapiens'i olumsuz etkilemiş olabileceğini, aynı dönemde soğumaya başlayan havaların neandertallerin nüfusunu iyice azalttığını savundu. 
stringer yapılan yeni araştırmayı destekleyerek, artan insan baskısı nedeniyle yaklaşık 39 bin yıl önce ortadan kalkmış olabileceklerini belirtti. 
tartışma başlattı
national geographic'e en son araştırmayı yorumlayan washington üniversitesi'nden paleontolog erik trinkaus, çalışmanın bazı kısımlarının yanlış olduğunu ve analiz edilen kalıntıların bazılarının tamamen neandertallere ait yerleşim noktalarından alınmadığını savundu. 
trinkaus, neandertallerin yok oluşunun yavaş ve karmaşık bir süreç olduğunun bilindiğini söylerken, türün en son ispanya'da yaşamış olduğunu öne sürmüştü. yeni araştırma, bu düşünceyi destekleyen bir bilgi sunmadı. 
almanya'nın tuebingen üniversitesi'nden palentolog katerina harvati ise en son araştırmanın elle tutulur bilgiler sunduğunu belirtti. antik mağaralardaki kalıntıların tarhileme yöntemlerinde son yıllarda önemli gelişmeler yaşandığını belirten harvati, neandertallerin 30 bin yıldan daha önceki tarihlerde yok olduğu düşüncesinin güçlendiğini söyledi. 
avrupa'daki fosiller üzerinde yapılan geçmişteki araştırmalar, homo sapiens'in neandertalleri yok olmaya iten bir baskı altına aldığını ortaya koymuştu. ilk olarak 60 bin yıl önce cinsel etkileşime giren iki türün ortaya çıkardığı genetik izler, afrika kökenli olmayan modern insan nüfusunun yüzde 1 ila 2'sinde varlığını sürdürüyor. 
kaynak: al jazeera

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;