Kıbrıs sorunu

40 yıl sonra umut var mı?

Al Jazeera Türkiye'nin Kıbrıs harekâtının 40. yıldönümünde taraflara birleşme umudunu sordu. Kıbrıslı Rumların çoğu birleşme konusunda kötümser. Barış görüşmelerinden ne Türk ne de Rum tarafı umutlu.

Kıbrıslı Rumların yüzde 80’i adada BM askeri görmek istediğini söylerken, Türklerin yalnızca yüzde 52’si bunun halen gerekli olduğunu düşünüyor. [Fotoğraf: BM]

al jazeera, kıbrıs’ta yaşayan türklere ve rumlara, adanın geleceği ve barış görüşmeleri hakkında düşüncelerini sordu.

her iki taraftan temsilî örneklem olarak seçilen, farklı yaş grupları, geçmişleri ve eğitim seviyeleri olan 500’er kişi soruları yanıtladı.

rumlar birleşmeye sıcak bakmıyor

kıbrıslı türkler ve rumlar arasında yanıtı en çok farklılık gösteren sorulardan biri, “ömrünüz boyunca kıbrıs’ın tekrar birleşeceğini düşünüyor musunuz?” oldu.

bu soruya kıbrıslı rumların yüzde 58’i hayır derken, türk tarafında yaklaşım daha olumlu. ankete katılanların yüzde 52’si evet yanıtı verdi.

18-30 yaş aralığındaki katılımcılarda bu konudaki tutum daha net şekilde görülüyor. bu yaş aralığındaki kıbrıslı rumların yüzde 63’ü hayır derken, kıbrıslı türklerin yüzde 60’ı evet diye yanıtladı.

 

rumların yanıtı                     türklerin yanıtı

 

türk gençleri birlikte yaşama taraftarı

taraflara 40 yıllık ayrılıktan sonra artık birlikte yaşamanın mümkün olup olmadığı sorulduğunda ise cevaplar daha olumlu oldu.

kıbrıslı türklerin yüzde 52’si evet yanıtını verdi. 18-30 yaş aralığındaki gençlerde bu oran yüzde 61’e çıktı. türk tarafında gençler birlikte yaşamaya daha sıcak bakarken, yaşlılar bu konuda kuşkulu.

kıbrıslı rumların ise yüzde 69’u birlikte yaşamaya evet dedi. 18-30 yaş aralığındaki genç nüfus yüzde 50 oranında olumlu yanıt verirken, türk tarafındaki eğilimin aksine daha ileri yaş grubundaki rumlar arasında birlikte yaşamanın mümkün olduğunu düşünenlerin sayısı daha fazla. 

 

rumların yanıtı                  türklerin yanıtı

 

son görüşmelerden beklenti düşük

taraflar arasında yeni başlayan barış görüşmelerinin akıbeti sorulduğunda, her iki taraf da kötümser yaklaştı.

rumların yüzde 74’ü görüşmelerin başarısız olacağını söylerken, türklerde bu oran yüzde 60 oldu.

 

rumların yanıtı              türklerin yanıtı

 

federal sistem türkleri mutlu edecek

kıbrıslı türklerin bir süredir tercih ettiklerini belirttikleri iki devletli federal sistemde tarafların ne kadar mutlu olacağı sorulduğunda, alınan yanıtlar büyük farklılık gösterdi. türk tarafında anketi yanıtlayanların bu konudaki yaklaşımı büyük oranda olumlu iken rum tarafında genel eğilim olumsuz.

kıbrıslı türklerin yüzde 75’i bu durumda mutlu olacağını söylerken, kıbrıslı rumların yüzde 64’ü mutlu olmayacaklarını belirtti.

 

rumların yanıtı                türklerin yanıtı

 

rumlar: bm askeri kalmalı

adada 1960’lardan beri varlık gösteren birleşmiş milletler (bm) barış gücüne rumlar, türklere nazaran daha sıcak bakıyor.

kıbrıslı rumların yüzde 80’i adada bm askerlerini görmek istediklerini söylerken, türklerin yüzde 52’si bunun halen gerekli olduğunu düşünüyor.

 

rumların yanıtı            türklerin yanıtı

 

doğalgaz neyi değiştirdi?

yakın zamanda kıbrıs açıklarında bulunan doğal gaz rezervleri her iki tarafı da heyecanlandıran bir gelişmeydi.

bu keşfin kıbrıs sorununa yardımcı olacağını söyleyen rumların oranı yüzde 59 oldu. ankete katılan türklerin yüzde 50’si de doğal gazın sorunların çözümüne yardımcı olacağını düşünüyor.

 

 

 

 

 

 

 

rumların yanıtı              türklerin yanıtı

 

bulunan doğalgazın, kıbrıs’a uluslararası boyutta ilgi çekmesi konusunda düşünceleri sorulduğunda, kıbrıslı rumların yüzde 53’ü bunun ülkenin yararına olduğunu söyledi. türklerde ise bu oran yüzde 50 ile benzerlik gösterdi.

 

rumların yanıtı                  türklerin yanıtı

 

‘büyükler pek karışmasın’

kıbrıs konusunda çok tartışılan sorulardan biri de türkiye ve yunanistan’ın adaya ne ölçüde müdahil olacağıydı.

bu soruya iki taraftan da çoğunlukla verilen cevap “bazı konularda yardımcı oluyorlar ama kararları kıbrıslılara bırakmalılar” oldu.

bu yanıtı veren rumların oranı yüzde 46 olurken, türklerin oranı yüzde 57’yi buldu.

kıbrıslı türklerin yüzde 23'ü, türkiye veya yunanistan için "kıbrıs'a hiç karışmasalar daha iyi" yanıtını verirken, aynı yanıtı veren rumların oranı yüzde 40 oldu.

 

rumların yanıtı                 türklerin yanıtı

 

40 yıllık ayrılık

kıbrıs sorununun çözümüne dair barış görüşmeler defalarca denense de başarılı olamadı.

iki tarafın liderleri, görüşmeleri tekrar başlattı ve kıbrıs’ta federal yapıyı öngören ortak bir bildiri yayımladı.

anket sonuçlarına göre, iki halkın da politikacılara güveni az. anlaşılan kıbrıslılar, 40 yıllık ayrılığın üstesinden gelmenin pek de kolay olmadığını düşünüyor.

kaynak: al jazeera

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;