Türkiye

4+4+4 teklifi geçti

Meclis Genel Kurulu’nda, zorunlu eğitimi kademeli olarak 12 yıla çıkaran kanun teklifi, görüşmelerin üçüncü gününde 295 oyla kabul edildi.

Haberin Öne Çıkanları

İmza bekleniyor

CHP'lilerden eylem

Kur'an zorunlu ders

TBMM'de cuma günü yapılan görüşmelerde CHP'li milletvekillerinin dövizli eylemi vardı. [AA]

zorunlu eğitimin kademelendirilerek 12 yıla çıkarılmasına ilişkin yasa teklifi  tbmm genel kurulu'nda kabul edildi. söz konusu kanun teklifi, cuma günü genel kurul'da yapılan görüşmeler sonrasında 91 ret, bir çekimser oya karşı 295 oy ile geçti. yasa, cumhurbaşkanı abdullah gül'ün onayı ve resmi gazetede yayınlanmasının ardından yürürlüğe girecek.

teklifin geçmesinin ardından konuyla ilgili açıklama yapan milli eğitim bakanı ömer dinçer, 'katı, tek tipleştirici bir yapıdan, daha demokratik daha esnek bir yapıya geçişi sağlayan' bir düzenleme yapıldığını ifade etti.

dinçer, ''artık bugünden sonra türk eğitim sisteminde tek tip insan yetiştirmek yerine bu ülkede ve bu toplumda ihtiyacımız yetenekli çocuklar yetiştirmeye, dünyayla rekabet edebilecek bilgi ve kabiliyetlerle donatmaya yönelik bir adım atmış olacağız. daha da önemlisi, her bir çocuğumuzu ayrı bir birey, potansiyel olarak kabul edip onların her birisinin kendi yetenek ve kabiliyetlerine göre geliştirilebileceği bir zemini de oluşturmuş olacağız" ifadesini kullandı.

tbmm'de cuma günü yapılan görüşmelerde chp'li milletvekillerinin dövizli eylemi vardı. genel kurul'da, teklifin 24. maddesinin görüşülmesine başlanmadan önce ayağa kalkan chp milletvekilleri ellerinde, ''yiyin efendiler yiyin'', ''laiklik demokrasinin teminatıdır'', ''burada yetim hakkı yiyorlar'' yazılı dövizleri açarak, basın mensuplarına gösterdi.
 
bazı milletvekillerinin de, akp adıyaman milletvekili mehmet metiner ile başbakan recep tayyip erdoğan'ın eşi emine erdoğan'ın yer aldığı fotoğrafı ellerinde tuttuğu görüldü. 
 
tbmm başkanvekili sadık yakut, bunun üzerine birleşime ara verdi.
 
verilen aranın ardından, önerge üzerine konuşacak chp izmir milletvekili erdal aksünger ile grup başkanvekilleri muharrem ince ve emin ülker tarhan dışındaki chp milletvekilleri genel kurul'a girmedi.
 
başbakan teşekkür etti
 
12 yıllık zorunlu kademeli eğitim teklifinin mecliste yasallaşmasının ardından başbakan recep tayyip erdoğan, akp milletvekillerine yemek verdi.
 
yemeğin ardından bir değerlendirme yapan erdoğan, "8 yıl kesintisiz şekilde formatlama dönemi son bulmuştur. çocuklarımız milli manevi dini değerleri güçlü şekilde öğrenecekler. çocuklarımızın torunlarımızın ayak bileklerine zincirler bağlı olmayacak. zihinlerinde bulanık yapı olmayacak, ikna odalarının esir aldığı... özgürleşecekler, çağa en güçlü şekilde ayak uyduracaklar. bugün tarihi bir gündür. demokrasiyi yücelttiniz, statükoya karşı durduğunuz için sizi kutluyorum" dedi.
 
erdoğan, 28 şubat sürecine atıfta bulunarak, "baskı ile gelen düzenlemeyi demokratik yolla düzelttiniz" ifadelerini kullandı.
 
teklifin yasallaştırılması sürecinde muhalefetin tavrını da eleştiren erdoğan, "muhalefetin tavrı son derece anlamlıydı bu tavrı 12 eylül halk oylaması öncesinde de yaşadık. orada da ak parti bir tarafta diğerleri bir taraftaydı. 12 eylül'de nasıl ders aldılarsa bugün de aynı dersi aldılar" diye konuştu.
 
erdoğan, kuran-ı kerim ve hazreti peygamberin hayatının seçmeli ders olarak okutulmasını sağlayan önergeye verdiği destekten dolayı mhp ve bdp'ye teşekkür etti.
 
kur'an-ı kerim seçmeli ders oluyor
 
tbmm genel kurulu'nda, zorunlu eğitimi kesintili olarak 12 yıla çıkaran kanun teklifine yönelik olarak düzenlenen oturumda, teklifin 1. bölümü perşembe günü kabul edilmişti.
 

Evden eğitim

iktidar partisi ile muhalefet partilerini karşı karşıya getiren söz konusu teklif, sekiz yıllık zorunlu eğitimi 4+4+4'e bölerek 12 yıla çıkarıyor. ilk sekiz yılın ardından evden eğitim alabilmenin de önünü açan düzenleme ile beş yaşını bitiren çocukların okula başlaması öngörülüyor. 

söz konusu bölüm, 1 ila 13. maddeleri içeriyor ve ilköğretimin dört yıllık zorunlu ilkokul ile 4 yıllık zorunlu ortaokuldan oluşmasını öngörüyor.  çarşamba günü de tartışmalı geçen oturum sonunda, teklifin sekiz maddesi onaylanmıştı.
 
kanun teklifinin 9. maddesinin görüşmelerinde ayrıca, ak parti grup başkanvekillerinin imzasıyla verilen değişiklik önergesi ile türkiye’de, kuran-ı kerim ve hz. muhammed’in hayatı, ortaokul ve liselerde seçmeli ders olarak okutulacak, imam-hatip ortaokulları yeniden açılacak.
 
kabul edilen önerge sonucu ilköğretim kurumları tanımlanırken, ‘imam-hatip ortaokulları’ da bu tanımda yer aldı. önergeye göre, ilköğretim kurumları;  dört yıllık zorunlu ilkokullar, dört yıllık zorunlu ve farklı programlar arasında tercihe imkan veren ortaokullar ile imam-hatip ortaokullarından oluşacak.
 
ortaokullar ile imam-hatip ortaokullarında; lise eğitimini destekleyecek şekilde öğrencilerin yetenek, gelişim ve tercihlerine göre seçimlik dersler oluşturulacak. ortaokul ve liselerde, kuran-ı kerim ve hz. muhammed’in hayatı, isteğe bağlı seçmeli ders olarak okutulacak. bu okullarda okutulacak diğer seçmeli dersler ile imam-hatip ortaokulları ve diğer ortaokullar için oluşturulacak program seçenekleri, milli eğitim bakanlığı tarafından belirlenecek. ilköğretim ve eğitim kanunu'nda yapılan bütün değişiklikler, milli eğitim kanunu'nda da yapılıyor.
 
'kızların eğitimi zorlaşabilir'
 
tbmm'de görüşmeleri süren 4+4+4 düzenlemesinin yasalaşması halinde, zorunlu eğitim kesintili olarak 12 yıla çıkacak. ilk dört yıl ilkokul, ikinci dört yıl ortaokul, sonraki dört yıl ise lise şeklinde kademelendirilecek. ilköğretime başlama yaşının tabanı 60 ay, tavanı 72 ay olarak belirlenecek.
 
eğitim sistemindeki bu değişiklik hem siyasette hem de sivil toplumda tartışmalara neden oluyor.
 
zira yeni sistem ‘türkiye'de 1997 yılında refah partisi lideri necmettin erbakan başbakanlığında kurulan hükümeti düşüren '28 şubat' döneminde kapatılan imam hatip okullarının orta okul kısımlarının yeniden açılmasına imkan vereceği ve kız çocuklarının eğitimini zorlaştıracağı endişesiyle eleştiriliyor.
 
teklif yasalaşırsa 4+4+4 sistemine 2012 eylül ayında başlanacak. bakanlar kurulu, söz konusu uygulamayı gerekli görürse bir yıl erteleyebilecek.
 
teklifin ilk halinde ilk dört yılın ardından okula gitmeden eğitimin tamamlanmasına imkan veren düzenleme, itirazların ardından sadece engelli öğrencilerin yararlanacağı şekilde değiştirilmişti.
 
eleştirilen maddeler
 
eğitim sisteminde önemli değişiklikler öngören teklif, okula başlama yaşında yenilik planlanıyor. buna göre, okul öncesi eğitimin zorunlu olmaktan çıkaracak düzenlemeye göre, ilköğretime başlama yaşı altıya iniyor. çocuğun beş yaşını bitirdiği yılın eylül ayı sonunda başlayacak eğitim süreci, 13 yaşını bitirip 14 yaşına girdiği yılda bitecek.
 
ikinci dört yılda öğrencilerin yetenek, gelişim ve tecrübelerine göre seçmeli dersler sunulacak. teklifin bu maddesi de büyük tartışmalara neden oldu. mesleki yönlendirmenin erken yaşlara çekilmesi, temel eğitim ve becerilerin yetersiz kalması ve bilinçsiz meslek seçimleri gibi risklere yol açacağı savunuluyor.
 
ayrıca çıraklık yaşının 15’ten 11’e indirilmesini öngören teklifin bu yönüyle ab ülkeleri politikalarıyla ters düştüğü iddia ediliyor.
 
üniversite sınavındaki mevcut düzenleme de değişiyor. puanların hesaplanmasında ağırlıklı orta öğretim başarı puanı yerine, adayların orta öğretim başarı puanı esas alınacak. bitirme başarı notları en küçüğü 250, en büyüğü 500 olmak üzere ortaöğretim başarı puanına dönüştürülecek.
 
meslek liselerini bitiren öğrenciler, kendi alanlarında seçim yaptıklarında ortaöğretim başarı puanlarına yüzde 4 ek puan verilecek.
 
kaynak: ajanslar

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;