Nijerya

“5 bin kişi Boko Haram’dan kurtarıldı”

Kamerun, Nijerya sınırında ve Nijerya topraklarında düzenlenen operasyonda Boko Haram’ın elinden 5 bin sivil rehinenin kurtarıldığını duyurdu.

Konular: Nijerya, Afrika
[Fotoğraf: AA / Arşiv]

kamerun hükümeti sözcüsü issa tchiroma bakary, çarşamba günü yayımladığı açıklamada, ülkesinin nijerya sınırında ve nijerya topraklarında 27 şubat-7 mart arasında düzenlediği operasyonla ilgili bilgi verdi. açıklamaya göre boko haram’ın rehin aldığı 5 binden fazla kişi kurtarıldı.

bakary, çoğu kadın, çocuk ve yaşlılardan oluşan 5 bin kişinin nijerya’nın banki bölgesindeki kampa götürüldüğünü ifade etti.

kamerunlu sözcü, 60’tan fazla boko haram üyesinin öldürüldüğünü, 21 şüphelinin de yakalandığını söyledi.

“boko haram 100 bin kişinin ölümüne neden oldu”

160 milyon nüfusuyla afrika'nın en büyük ülkesi olan nijerya'da 2002'de kurulan boko haram örgütü, anlamı "batı tarzı eğitim günahtır" demek olan silahlı bir grup. afrika'nın en büyük petrol üreticisi nijerya’nın bir islam devleti olması için mücadele ediyor.

boko haram, lideri muhammed yusuf'un gözaltındayken ölmesinin ardından 2009'da kitlesel şiddet eylemleri düzenlemeye başladı. nijerya'nın kuzeydoğusundaki borno eyaletine bağlı chibok kentindeki bir yatılı okula 14 nisan 2014'te baskın düzenleyen boko haram militanları, 276 kız öğrenciyi kaçırdı. bu olay, örgütün uluslararası ününü artırdı. daha sonra işid, örgütün kendilerine ettiği biatı 2015'te kabul etti.

şubat ayında konuşan borno eyalet valisi kashim shettima, nijerya'da boko haram örgütünün saldırıları ve örgütle ordu birlikleri arasındaki çatışmalar nedeniyle, 2009'dan bu yana 100 bin kişinin hayatını kaybettiğini açıklamıştı.

örgüt, son yıllarda eylemlerini ülkenin sınır komşuları kamerun, benin, çad ve nijer'e de kaydırdı. nijerya'nın borno eyaletinde aktif olan boko haram'la çatışmalar yüzünden komşu nijer, çad ve kamerun'da 2 milyon 600 bin kişi evini terk etmek zorunda kaldı. nijerya sınırı yakınındaki bölgelerde yaşayan yaklaşık 200 bin kamerunlu evini terk etti.

kaynak: al jazeera ve afp

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;