Yasadışı dinlemelerle ilgili Ankara’da gözaltına alınan ve adliyeye sevk edilen beş polisten ikisi savcılıktan, üçü de adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı 17 polis hakkında soruşturma başlatmıştı. [Fotoğraf: AA]

ankara cumhuriyet başsavcılığı’nın yasadışı dinlemelerle ilgili olarak yürüttüğü soruşturma kapsamında gözaltına alındıktan sonra adliyeye sevk edilen beş polisten üçü tutuklama talebiyle sulh ceza hâkimliği’ne sevk edildi, ikisi ise savcılık sorgusunun ardından serbest bırakıldı.

mahkemeye çıkarılan 3 şüpheli de adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı. 

zanlılar tübitak ve hava kuvvetleri'nin savunma projesini yürüten ekibi dinlemekle suçlanıyor. 

17 polise gözaltı talebi

ankara emniyet müdürlüğü, haklarında gözaltı kararı çıkarılan 17 şüpheli polis için 21 ekim salı günü bazı adreslerde arama yapılmıştı. gözaltı kararı çıkartılan polislerden 14'ü ankara'dandı. istanbul, izmir, siirt ve ağrı'da da birer kişi için gözaltı kararı çıkarılmıştı.

ankara cumhuriyet başsavcılığı'nın yürüttüğü operasyonda istihbarat dairesi'nin eski başkanı ömer altıparmak ve istihbarat görevinden sonra ankara terörle mücadele şube müdür yardımcısı olarak görev yapan lokman kırcılı da hakkında gözaltı kararı çıkarılan isimler arasında yer alıyor.

altıparmak operasyonun başladığı gün gözaltına alınırken, kırcılı ise çarşamba günü ifade vermek üzere ankara emniyet müdürlüğü'ne gelerek teslim oldu.

şüpheliler, "siyasi ve askeri casusluk, suç işlemek amacıyla kurulan örgüte üye olma, kişisel verileri hukuka aykırı ele geçirme, özel hayatın gizliliğini ihlal, kamu görevlisinin resmi belgede sahteciliği" ile suçlanıyor.

altıparmak ve kırcılı kimdir?

soruşturma kapsamında dinlemelerle ilgili hakkında gözaltı kararı çıkarılan ömer altıparmak, emniyet'te istihbarat dairesi'nin başındaydı. 17 aralık soruşturmasının ardından önce merkeze çekilen altıparmak daha sonra görevinden alınmıştı.

lokman kırcılı ismi de gezi olayları sırasında ön plana çıktı. ankara'daki olayların önlenmesi için içişleri bakanlığı bünyesinde kurulan koordinasyon merkezinin başında görev yapan kırcılı da 17 aralık soruşturması sonrası görevinden alındı.

51 kişi tutuklanmıştı

hükümetin 'paralel yapı' olarak nitelediği ve fethullah gülen cemaati'ne yakın olduğu iddia edilen polislere yönelik operasyonlarda şu ana kadar 51 kişi tutuklanmıştı. aralarında eski emniyet müdürü ömer köse, istanbul terörle mücadele şubesi'nin eski müdürü yurt atayün ve istihbarat şubesi'nin eski müdürü ali fuat yılmazer de var. tutuklu polisler metris cezaevi'nden silivri cezaevi'ne nakledilmişti.

kaynak: al jazeera, anadolu ajansı

 

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;