Bilim-Teknoloji

595 bilim insanı Türkiye'ye döndü

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Işık, tersine beyin göçünün tüm hızıyla devam ettiğini belirterek, "TÜBİTAK'ın çağrısıyla 595 bilim insanımız ülkelerine dönerek, çalışmalarını Türkiye'de yapacaklar" dedi.

Konular: Bilim-Teknoloji
Beyin göçü 2014'te hız kazandı. [Fotoğraf: Shutterstock]
bilim, sanayi ve teknoloji bakanı işık, tersine beyin göçünün tüm hızıyla devam ettiğini belirterek, "tübitak'ın çağrısıyla 595 bilim insanımız ülkelerine dönerek, çalışmalarını türkiye'de yapacaklar" dedi.
bilim, sanayi ve teknoloji bakanı fikri işık, destek ve teşvik mekanizmalarının güçlendirilmesiyle, yurt dışından türkiye'ye dönüş yapan bilim insanlarının sayısında önemli artış yaşandığını söyledi. 
tübitak'ın yönettiği tersine beyin göçü programı ile 362, yine tübitak'ın koordinasyonunda yürütülen ab programı kapsamında yurt dışında bulunan 233 araştırmacının, bilimsel faaliyetlerini türkiye'de gerçekleştireceklerini bildiren işık, "tübitak çağrısıyla toplam 595 bilim insanımız ülkelerine dönerek çalışmalarını burada yapacaklar" diye konuştu.
işık, ortaya çıkan tablodan duyduğu memnuniyeti dile getirerek bilim insanlarına yapılan eve dönüş çağrısını tekrarladı. türk bilim insanlarının projelerinin, öncelikle yurt içinde olmak üzere yurt dışında da desteklendiğini anlatan işık, "ufuk 2020 programının da içinde olduğu uygulamalarla proje başına yaklaşık 5 milyon dolara varan destek programlarına daha yoğun katılımın olmasını bekliyoruz" ifadesini kullandı.
"en çok 2014'te dönüş yaşandı"
çağrının başladığı 2010 yılında sadece 12 araştırmacı yurda dönerken, en çok artış 2014'te yaşandı. geçen yıl yapılan 287 başvurudan 182'si kabul edilerek desteklendi.
tübitak, 2015 başvurularını almaya devam ederken yurda dönen araştırmacı sayısının daha da artması öngörülüyor.
kaynak: aa

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;