Ekonomi

6 yıl sonra yeniden Davos

“Yeni Küresel Şartlar” başlığıyla yapılacak “Dünya Ekonomik Forumu”na Türkiye, 2009’dan bu yana ilk kez Başbakan düzeyinde katılıyor. Davutoğlu burada “Türkiye’nin G-20 Vizyonu” isimli panelde konuştu, Arap kanaat önderleriyle akşam yemeğinde bir araya geldi.

isviçre’nin davos kasabasında 21-24 ocak tarihleri arasında yapılacak dünya ekonomik forumu bu yıl 40 devlet başkanı ve başbakan ile 2 bin 500'ü aşkın katılımcıyı ağırlıyor.türkiye, 2009’dan bu yana ilk kez başbakan düzeyinde toplantılara katılıyor. dünya ekonomik forumu'nda davutoğlu’na ali babacan, volkan bozkır, mehmet şimşek ve taner yıldız eşlik ediyor. 

türkiye'nin gündemi g-20

türkiye’nin davos gündeminde ise g-20 toplantısı var. türkiye aralık ayında g-20'nin dönem başkanlığını devraldı. kasım ayındaki g-20 zirvesi de antalya’da yapılacak. başbakan davutoğlu da davos'ta ilk olarak “türkiye’nin g-20 vizyonu” başlıklı toplantıya tek konuşmacı olarak olarak katıldı. davutoğlu buradaki konuşmasında ülkesinin dönem başkanlığında yapmayı planladığı uygulamaları şu şekilde anlattı:

"türkiye g 20 dönem başkanlığı için ilkeleri kapsayıcı olmak, uygulayıcı olmak ve yatırım... g-20 üyesi olmayan ülkelerin de sesini duyurmasını sağlamak istiyoruz. g 20 tarım bakanları toplantısı da yapmak istiyoruz ki bu anlamda gıda israfını azaltmayı amaçlıyoruz. kadın ve erkekler arasındaki uçurumu gidermeyi amaçlıyoruz. günlük hayatın bütün alanlarında kadınların daha görünür hale gelmesini istiyoruz. genç işsizliği çok önemli. çünkü genç nesliniz işsizse her türlü gerilimi bekleyebilirsiniz. dünya çapında 75 milyon genç işsiz var.uluslararası ekonomik platformaların gündemine taşıyacağımız bir başka konu entegre kobi’ler. bu ekonomik düzeyin adil bir şekilde paylaştırılması için önemli."

"mısır, bölgedeki istikrarın omurgasıdır"

davutoğlu, davos'ta arap kanaat önderleriyle akşam yemeğinde bir araya geldi.

ortadoğu'daki gelişmeleri tek tek ele alan davutoğlu türkiye ile mısır ilişkilerine değindi. "mısır'da elbette bazı görüş farklılıklarımız söz konusu" diyen davutoğlu, "bu, mısır halkı ile herhangi bir sorunumuz olduğundan değil. mısır halkı, konusunda bizim görüşlerimiz çok çok açık. bölgenin en büyük medeniyetlerinden bir tanesi ancak bizim değerlerimize olan saygımızdan dolayı askeri darbeyi hiçbir zaman tanımayacağız. bunu ifade ettik, etmeye devam edeceğiz. umuyoruz ki mısır halkı, mısırlı kardeşlerimiz, kapsayıcı bir yönetim ortaya koyacaklar, koyabilirler" dedi.

mısır'ın, bölgedeki istikrarın omurgası olduğunu belirtenr davutoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

"şayet mısır güçlüyse bölge istikrarı güçlü olacaktır. şayet mısır'ın herhangi bir sorunu olursa bölgenin sorunları olacaktır. bizim düşüncemiz bu şekilde, kabul ederler ya da etmezler. bu çerçevede mısır'ın istikrarı, halkın rızasıyla halkın vereceği meşruiyetle gerçekleşebilir. bu da insanların vereceği karar elbette ki. bizim karşılıklı suçlamaktan ziyade bir araya gelip oturmamız ve konuşmamız gerekmekte, birbirimizi anlamamız ve anlamaya çalışmamız gerekmekte. türkiye olarak hiçbir ülkeyle siyasi gündemimiz söz konusu değil. tunus'taki gibi. biz, şu anda onunla ilgili büyük bir gurur ve mutluluk duymaktayız. tunus'taki bütün insanları tebrik etmek istiyorum. bu, bir başarı hikayesi."

22 ocak’ta gerçekleşecek “g-20 gündeminin geliştirilmesi” oturumuna başbakan yardımcısı ali babacan katılacak. oturumun diğer konuşmacıları ise coca-cola ceo’su muhtar kent, oecd genel sekreteri angel gurria.  23 ocak’ta ise tobb’un evsahipliğinde  başbakan ahmet davutoğlu onuruna verilecek resepsiyonda davos’ta bulunan ceo’lar ve uluslararası kuruluşların temsilcileri biraraya gelecek. b-20 türkiye çalışmaları anlatılacak.

erdoğan'dan sonra ilk

cumhurbaşkanı tayyip erdoğan başbakanlığı döneminde, ocak 2009′da, israil cumhurbaşkanı şimon peres ile katıldıkları "gazze ortadoğu'da barış modeli'' oturumunda peres'in eleştirilerini yanıtlarken, panel yöneticisinin sürenin bittiğini söylerek konuşmasını kesmesi üzerine tepki göstermişti.

"davos benim için bitmiştir. daha da davos'a gelmem" diyerek salonu terk eden erdoğan'ın "one minute" sözüyle yaptığı çıkış yakın tarihe geçmişti.

bu yılın konusu yeni küresel şartlar

davos'un bu yılki teması ise “yeni küresel şartlar”. 280’i aşan oturumda bu çerçevede iklim değişikliği, ebola salgını, ekonomik büyüme ve güvenlik sorunları ele alınacak. mısır cumhurbaşkanı abdulfettah sisi, irak başbakanı haydar ibadi, ukrayna devlet başkanı pyotr poroşenko, almanya başbakanı angela merkel, fransa cumhurbaşkanı françois hollande, italya başbakanı matteo renzi, isviçre konfederasyon başkanı simonetta sommaruga, çin başbakanı li keqiang, güney afrika devlet başkanı jacob zuma, tunus cumhurbaşkanı beji caid essebsi ve pakistan başbakanı navaz şerif de katılımcılar arasında. dünya ekonomik forumu cumartesi sona erecek. 

afrika için yürüyecekler

davos'un gündeminde bu yıl afrika'daki sorunlara dikkat çekmek için de bir girişim var. birçok afrika ülkesinde çocukların okula gitmek için en az 6 kilometre yürümesi gerektiği gerçeği üzerine isviçre bankası ubs,  dünya ekonomik forumu ile bir çalışma yürütecek. isteyen katılımcılara bir adımölçer verilecek ve yürüdükleri her 6 kilometre için de afrika'da bir çocuğa bisiklet temin edilecek. afrikalı çocukların bisiklet yardımıyla okula gidiş sürelerinin yüzde 75 azalması bekleniyor.

ilk davet 1974'te

dünya ekonomik forumu 1971 yılında, cenevre üniversitesi'nde işletme profesörü klaus schwab tarafından kuruldu. amaç, uluslararası anlaşmazlıkları çözmek için bir platform oluşturmaktı. siyasi liderler foruma ilk kez 1974 yılında davet edildi.

dünya ekonomik forumu, önde gelen işadamları ve siyasetçileri bir araya getirerek küresel sorunların tartışıldığı bir zirve haline geldi.

forum, konferansların yanı sıra araştırma raporları da yayınlıyor. 

kaynak: al jazeera ve anadolu ajansı

 

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;