IŞİD

'600 bin Türkmen göçe zorlandı'

Irak Türkmen Cephesi Kerkük İl Başkanı Kasım Kazancı, Irak'ta çatışmalar nedeniyle 3 milyon kişinin evlerini terk ederek sığınmacı durumuna düştüğünü söyledi. Bu göç dalgasında 600 bin Türkmen de yerlerinden oldu.

IŞİD'in ele geçirdiği Telafer'den kaçan Türkmen aileler insani yardıma ihtiyaç duyuyor. [Fotoğraf: İlker Taş / Al Jazeera Türk -Arşiv]

irak türkmen cephesi (itc) kerkük il başkanı kasım kazancı, anadolu ajansı'na yaptığı açıklamada "irak'ta son bir yılda 3 milyon kişi sığınmacı durumuna düştü. bu insanlar, şehirden şehre göç ederek hayat mücadelesi veriyor. bu göç dalgasında 600 bin türkmen de yer değiştirdi. türkmen coğrafyası büyük zarar gördü. maalesef irak hükümeti, sığınmacılara destek vermekte zayıf kaldı" dedi.

irak'ta ekonominin kötüye gittiğini ifade eden kazancı, kerkük'te ciddi bir mali kriz yaşandığını kaydetti. projelerin ve yatırımların durduğu kentte, sözleşmeli memur ve işçilerin maaşlarını alamadığını aktaran kazancı, şöyle konuştu:

"kerkük ekonomisinin durmasıyla ciddi toplumsal problemler ortaya çıktı. soygun vakaları baş gösterdi. türkmen işadamları ve tüccarlarımız gerçekten tehlikedeler. çünkü kerkük'teki döviz büro sahiplerinin yüzde 90'ı türkmen. son birkaç ayda çok sayıda türkmen işadamı kaçırıldı ve toplam 2 milyar dinarlık soygun yapıldı."

kazancı, kerkük'teki asayiş olaylarını önlemede yerel yönetimin ve polisin yetersiz kaldığını savunarak, "güvenlikte yaşanan zafiyet hususunda polis, istihbarat ve asayiş güçlerini suçluyorum. bu durum böyle giderse türkmenlerin kendi güvenlik gücünü kurmaları zorunlu hale gelir" ifadelerini kullandı.

kaynak: aa

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;