Küresel ekonomi

62 zenginin serveti dünyanın yarısına denk

Dünyanın en zengin 62 kişisinin serveti dünya nüfusunun yarısının sahip olduğundan daha fazla. Yardım kuruluşu Oxfam'ın gelir adaletsizliğine dikkat çeken yeni raporuna göre, vergi kaçırmalar ve usûlsüzlükler yüzünden zenginle fakir arasındaki uçurum giderek derinleşiyor.

Konular: Küresel ekonomi

yardım kuruluşu oxfam'ın 'yüzde 1'in ekonomisi' başlığıyla yayımladığı rapora göre, 2010 yılından bu yana 'süper-zengin' olarak ifade edilen 62 kişinin serveti, yüzde 44 oranında artış göstererek 1 trilyon 760 milyar dolara ulaştı. bu servet, dünya nüfusunun 3.5 milyarlık bölümünün sahip olduğu toplam mal varlığına eşit.

ingiltere merkezli oxfam'ın gelir adaletsizliğine dikkat çeken raporunda çarpıcı ayrıntılar dikkat çekiyor. 

oxfam'ın raporunda servetin giderek daha az kişinin elinde toplandığı belirtilirken, 2010 yılında dünya servetinin yüzde 50'sinin 388 kişiye ait olduğu anımsatılıyor.

nüfusun yoksul nüfus 2010-2015 yılları arası yüzde 50 artış gösterirken, bu nüfusun serveti yüzde 41 azaldı. ancak aynı yıllar arasında en zengin 62 kişinin serveti ise 500 milyar dolardan 1.76 trilyon dolara yükseldi.

vergi cenneti ülkelerin, zengin kişi ve şirketlerin servetine servet kattığına vurgu yaparken, dünya çapında 190 milyar dolar vergi kaçırıldığını belirtiyor. 

oxfam avustralya'nın başkanı helen szoke, al jazeera'ye yaptığı açıklamada, servetin 'uygun bir şekilde' paylaşıldığını kontrol etmek için gerekli mekanizmaların kurulmadığına dikkat çekerken. "iş piyasası ve siyasi liderlerin vergi reformu konusunda kararlı adımlar atması gerektiğine inanıyoruz" dedi. 

szoke, "ödenmesi gereken vergilerin kaçırılması nedeniyle zenginlerle yoksullar arasındaki uçurum derinleşiyor" diye konuştu. 

kaynak: al jazeera, oxfam.org

 

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;