Mısır'da darbe dönemi

683 kişiye daha idam

Mısır'da Müslüman Kardeşler lideri Muhammed Bedii'nin de aralarında olduğu 683 kişi daha idama mahkum edildi, geçen ay idama mahkum edilen 529 kişiden 492'sinin cezası ise müebbet hapse çevrildi.

Konular: Mısır, Ortadoğu
Muhammed Bedii ve beraberindeki 682 kişi pazartesi günü idama mahkûm edilmişti. [Fotoğraf: Getty-Arşiv]

mahkeme, aynı davadan yargılanan ve aralarında müslüman kardeşler teşkilatının lideri muhammed bedii’nin de yer aldığı 683 kişi hakkında da idam kararı verdi.

mahkeme idam kararlarını istişare etmesi amacıyla ülkedeki en yüksek dini otorite olan müftüye gönderdi.

mısır kanunlarına göre, idam kararları mahkeme kararının ardından ülkedeki en yüksek dini otorite olan müftüye gidiyor. müftünün görüşü alındıktan sonra karar tekrar mahkemeye gönderiliyor ve burada sonuca bağlanıyor.

492 müebbet hapis

mahkeme, geçtiğimiz ay aynı davada yargılanan ve idama mahkum edilen 529 kişiden 492'sinin cezasını ise müebbet hapis cezasına çevirdi. geriye kalan 37 kişi ise idama mahkum edildi.

mahkeme salonu dışında bekleyen sanık yakınları karara büyük tepki gösterdi. 

davada sanıklar ‘şiddet olaylarına karışma ve teşvik etme, kişilere ve kamu malına saldırı’ ile suçlanıyor.

al jazeera'ye konuşan müslüman kardeşler üyelerinin savunma heyetinden avukat muhammed damati, mahkum olan sanıkların temyiz mahkemesine gitme hakkının olduğunu söyledi. damati'ye göre temyiz mahkemesi kararları onaylamazsa dava başka bir mahkemede yeniden görülecek. kararın onaylanması halinde de cumhurbaşkanının idam kararlarını affetme yetkisi bulunuyor.

DOSYA: MISIR'DA DARBE DÖNEMİ

idam kararına yoğun tepki

idam kararları mısır’daki darbe karşıtları ve müslüman kardeşler destekçilerinin yanı sıra uluslararası toplumun da büyük tepkisine neden oldu.

uluslararası af örgütü, geçtiğimiz haftalarda mısır'da 529 ihvan üyesine, şiddete teşvik suçundan verilen idam cezasını kınadı ve kararın "anlamsız" olduğunu bildirdi.

abd dışişleri bakanlığı, "şiddete teşvik" suçlamasıyla verilen idam cezalarına “529 sanığın iki gün süren bir davada uluslararası standartlarda yargılanabilmesi mantığa aykırı” diyerek tepki gösterdi.

türkiye'den tepki var

cumhurbaşkanı abdullah gül, mısır'da darbe karşıtlarına verilen idam cezalarını şu sözlerle eleştirdi:

"böyle olağanüstü bir dönemde, demokrasinin askıya alındığı bir dönemde, bu tip siyasi mahkemelerin verdiği akıl almaz, inanılmaz, bu tip cezaları kabullenmek mümkün değil. bugünkü çağda olacak şeyler değil, bu kadar ağır cezalar ve bu kadar yüzlerce ölüm cezası. mısır'ın geleceğine aslında çok büyük bir kötülük olarak görüyorum bu tip büyük cezaları"

başbakan yardımcısı bülent arınç, müslüman kardeşler üyelerine idam cezası verilmesini yüz karası olarak tanımladı. arınç idam kararlarına karşı çıkmayan ülkeleri de eleştirdi:

"insanların çok basit bir suçlamayla ve çok basit bir yargılamayla idama mahkum edilmesi ve adeta idam edilecek hale gelmesi sadece mısır'ın yüz karası değil; buna sesini çıkarmayan, buna karşı çıkmayan, bu idam cezalarından dolayı yönetimi suçlamayan ülkelerin bulunması da çok vahim."

mısır’da 3 temmuz’da gerçekleştirilen askeri darbenin ardından siyasi ve ekonomik istikrarsızlık sürüyor.

ülkede şiddet müslüman kardeşler’in darbe rejimi tarafından "terör örgütü" ilan edilmesinden sonra daha da arttı.

darbeyle devrilen eski cumhurbaşkanı mursi de dört ayrı davadan yargılanıyor.

kaynak: al jazeera

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;