Suriyeli Mülteciler

'7 milyon çocuk üşüyecek'

Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu, 7 milyon Suriyeli ve Iraklı çocuğun kışın soğukta korunmasız kalacağını söyledi. BM Mülteciler Yüksek Komiserliği de sığınmacıları kışa hazırlamak için ayrılan bütçede 58,4 milyon dolarlık eksiğin olduğunu açıkladı.

Konular: Suriye, Irak, Ortadoğu
Birleşmiş Milletler'e kayıtlı Suriyeli sığınmacıların sayısının yıl sonunda 3.6 milyona ulaşması bekleniyor. [Fotoğraf: AA-Arşiv]

sadece bir milyon sığınmacı çocuğun kışlık ihtiyaçlarını giderebildiğini açıklayan birleşmiş milletler çocuklara yardım fonu'nun (unicef) raporuna göre, suriye ve irak’ta organizasyonun ulaşmakta zorlandığı savaş bölgelerinde yaşayanlar da dahil 7 milyon çocuk, kış soğuğunda korunmasız kalacak.

raporda, hem maddi yardımların eksik olması hem de çatışmaların şiddetlenmesi nedeniyle ihtiyaç sahiplerine ulaşılamadığı ifade edildi.

unicef, suriye’deki 400 bin mülteci çocuktan sadece humus, tartus, halep ve kamışlı bölgelerinde yaşayan 220 binine kış yardım paketi ulaştırabildi. irak kürt bölgesel yönetimi'ne sığınan 500 bin mülteci çocuktan ise ancak 123'üne ulaşıldı.

lübnan'da 175 bin, ürdün’de 130 bin ve türkiye’de 100 bin suriyeli sığınmacı çocuğa bu kış yardım paketi ulaştırıldı.

yardım fonunda 58,4 milyon dolar eksik

birleşmiş milletler mülteciler yüksek komiserliği (bmmyk) sözcüsü melissa fleming, suriyeli ve iraklı sığınmacıları yaklaşan kış aylarına hazırlamak için ayrılan fonda 58,4 milyon dolarlık eksik nedeniyle endişe duyduklarını söyledi.

fleming, "mültecileri yaklaşan kış aylarına karşı hazırlamak için ayrılan yardım fonundaki eksiklik kış hazırlıklarımızı kötü etkileyecek. kime öncelik vereceğimiz konusunda zor bir seçim yapmak zorundayız" dedi. bm verilerine göre, olumsuz hava koşullarından en çok etkilenenler çocuklar ve kadınlar oluyor. 

başbakanlık afet ve acil durum yönetimi başkanlığı'nın (afad) araştırmasına göre, 220 bini çadır ve konteyner kentlerde olmak üzere toplam 1,5 milyonu aşkın suriyeli, türkiye'nin farklı bölgelerinde barınıyor. bunların yarıdan fazlasını ise kadınlar oluşturuyor.

kaynak: al jazeera ve aa

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;