Suriye'de iç savaş

‘847 kişi işkenceden öldü’

Suriye İnsan Hakları Gözlemevi, Suriye’de Ocak ayından bu yana Şam rejimine bağlı hapishanelerde 847 kişinin işkence ve kötü muamele nedeniyle hayatını kaybettiğini açıkladı.

Konular: Ortadoğu, Suriye
Suriye'deki işkence, bir resmi görevlinin dünyaya ulaştırdığı fotoğraflarla belgelenmişti.[Fotoğraf: AA-Arşiv]

ingiltere merkezli suriye insan hakları gözlemevi, suriye hapishanelerinde ocak ayından bu yana 15'i çocuk, 6'sı kadın 847 kişinin işkence ve kötü muamele nedeniyle hayatını kaybettiği öne sürdü.

gözlemevi’nin açıklamasında, "ocak 2014'ten bu yana esed rejiminin hapishanelerinde, emniyet şubelerinin mahzenlerinde ve kışlalarda 847 tutuklu, işkence ve kötü muamele nedeniyle yaşamını yitirmiştir" denildi. 

işkence, idam, olumsuz insani ve sağlık koşullarının yanı sıra hasta ve yaralılara gereken tıbbi yardımın yapılmaması nedeniyle de ölümlerin yaşandığı ifade edilen açıklamada ayrıca çok sayıda tutuklu yakınının, "rejim güçlerinin takibinden ve tutuklanmaktan korktuğu için akrabalarının ölümlerini bildiremediği", bundan dolayı sayının çok daha fazla olabileceği savunuldu.

suriye'de halen tutuklu bulunan 18 binden fazla kişinin akıbetinin bilinmediği belirtilen açıklamada, "bu kişilerin de 847 kişiyle benzer akıbete uğramış olmalarından endişe edildiği" vurgulandı.

sistematik işkence

suriye'de yapıldığı öne sürülen işkence görüntüleri yaklaşık üç yıldır süren iç savaşın son bulması amacıyla yapılan cenevre-2 konferansı sırasında gazetecilerin yanı sıra katılımcılara da gösterilmişti.

nisan ayında birleşmiş milletler güvenlik konseyi'nin (bmgk) daimi üyesi fransa’nın çağrısı üzerine yapılan kapalı oturumda "sezar" kod adlı asker tarafından temin edilen ve işkenceyle katledilen 11 bin kişiye ait 55 bin fotoğraftan bazı örnekler üyelere gösterildi.

uluslararası af örgütü de çarşamba günü suriye’de muhaliflere karşı uygulanan işkencenin rutin bir hal aldığını ve küçük yaştaki çocukların bile bu işkenceye maruz kaldığını açıklamıştı.

uluslararası af örgütü’ne göre suriye’de yaşanan durum korkunç ve işkence ülke geneline yayılmış durumda. ülkedeki durum ayaklanmanın başladığı, mart 2011’den bu yana hayalleri bile zorlayacak bir dereceye gelmiş.

ortadoğu ve kuzey afrika sorumlusu philip luther al jazeera’ye yaptığı açıklamada, örgütün suriye’deki suçları belgelendirdiğini ve birleşmiş milletler güvenlik konseyi (bmgk) ile de bu konuda ortak çalışmalar yapıldığını söyledi.

ülkede 2011 yılında başlayan ayaklanmalar ve devam eden iç savaşta 150 binden fazla kişi öldü.

kaynak: anadolu ajansı

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;