Türkiye

93 maaş ödüllü sorular çözüldü

Samsunlu emekli matematik öğretmeni 2 soru paylaşarak, soruların cevabını bulana 93 emekli maaşını vadetti. Öğretmenin soruları, verdiği son tarihten önce çözüldü. Soruyu çözen kişi, 93 emekli maaşı tutarındaki ödülü almayacağını açıkladı.

Konular: Türkiye

samsun'da yaşayan emekli matematik öğretmeni aydın cerit, asal sayılar üzerine yaptığı çalışmalara ve projelere dikkat çekmek için ödüllü 2 matematik sorusu hazırladı. 59 yaşındaki cerit, soruları 5 aralık 2016 saat 18.00'a kadar çözüp cevabını kendisine getiren ilk kişiye 93 ay süresince emekli maaşını vermeyi vaat etti. ödüllü sorular, belirtilen tarihten önce çözüldü.

cerit, iki soruyu 3 kişinin çözüp kendisine ulaştırdığını belirterek, ilk çözen kişi olan prof. dr. afgan aslanov'un, yazdığı mektupla emekli maaşı taahhütlerini almak istemediğini söyledi. cerit, cumhuriyetin 93'üncü yıldönümü nedeniyle ödül süresini 93 ay olarak belirlediğini ifade etti.

bilgisayarla çözdü, ödülü kabul etmedi

soruyu açıklamasının ardından türkiye'nin dört bir yanında yaklaşık 150 kişinin kendisini aradığını belirten aydın cerit, şöyle devam etti:

"5 kişi soru ile ilgili çözümlerini bana ulaştırdı. bunlardan 3'ü doğruydu. doğru cevabı ilk ulaştıran kişi beykent üniversitesi'nden öğretim üyesi prof. dr. afgan aslanov oldu. sayın hocam bilgisayarda bir program yardımıyla soruyu çözmüş ve bana ulaştırdı. cevapla birlikte gönderdiği mektupta vaat ettiğim 93 aylık emekli maaşı taahhüdümü istemediğini söylemiş.

soruya bu kadar ilgi gösterileceğini tahmin etmiyordum. tabii sorumun bir başkası tarafından çözülmesi beni hem sevindirdi hem de üzdü. benim için de bir tecrübe oldu. bilgisayarların kapasitesi ile ilgili bilgi edinmiş oldum. bundan sonraki çalışmalarım için bana yardımcı olacaktır."

daha önce de denedi

cerit, daha önce de benzer ödüllü sorular denedi. ilk denemesi, imf'ye meydan okumak oldu. 2011'de, hazırladığı soruyu imf çözemezse türkiye'nin borçlarını silmesini talep eden cerit, çözebilirlerse ömrünün sonuna kadar imf için çalışmayı vaat etmişti.

cerit, daha sonra da 1 milyon ödüllü bir soru paylaştı. bu sorunun da fermat'ın küçük teoremi ve bilgisayar yardımıyla kolayca çözülebildiği anlaşıldı.  emekli öğretmen bir sonraki denemesinde, sorusunu çözebilene dükkan vaat etti. 

devlete çağrı

uzun yıllar sayılar üzerine çalıştığını dile getiren cerit, "devletimiz de bu tip çalışmalar yaparsa, sorular hazırlarsa, böyle araştırmak isteyen insanlarımızı, beyinleri teşvik etmiş olur. benim yaptığımı devletimizin kurumları yapabilir. milli eğitim bakanlığı yapabilir. ödüllü olması insanları daha çok teşvik etti. benim yaptığım çalışmaların teknolojiye katkı sağlayacağına inanıyorum. kurulacak bir ekiple türkiye için çok güzel çalışmaları hayata geçirebilir" dedi.

kaynak: dha

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;