İngiltere

AB ile İngiltere arasında Cebelitarık gerilimi

İngiltere'nin İspanya sınırındaki denizaşırı toprağı Cebelitarık, Brexit sürecinde tartışmaya yol açan ilk konu oldu. Avrupa Birliği, 6,8 kilometrekarelik bölgenin birlik ile bundan sonraki ilişkilerinde İspanya'ya veto hakkı verilmesini savununca İngiltere ve Cebelitarık'tan tepkiler yükseldi.

ingiltere başbakanı theresa may’in sözcüsü, ülkesinin avrupa birliği’nden (ab) ayrılması (brexit) nedeniyle,  birleşik krallık’ın ispanya sınırındaki denizaşırı toprağı cebelitarık’ın akıbetini belirlemek için ay sonuna kadar bekleneceğini açıkladı.

ingiltere’nin birlikten çıkma sürecinin başlamasının ardından, ab ile ingiltere arasındaki ilk tartışma, cebelitarık üzerinden yaşandı. ab, ispanya ile sınır komşusu olan bölgenin bundan sonra birlikle ilişkilerinde, ispanya’nın veto hakkı olması gerektiğini savundu.

kararın taraflar arası tartışmalara yol açmasının ardından, ingiltere başbakanlığı’ndan, “bunlar taslak adımlar, 27 üye ülkenin nihai kararının ne olduğunu bekleyip göreceğiz” açıklaması geldi. brexit’ten sorumlu bakan david davis, pazartesi günü madrid’de ispanya’da dışişleri bakanı alfonso dastis ile görüştü. sözcü, o görüşmede cebelitarık konusunun da gündeme geldiğini söyledi.

‘ingiltere bırakmayacak’

ispanya, ab’den çıkmak istemeyen ve ticaretinde ispanya’ya büyük ölçüde bağımlı olan 32 bin nüfuslu bölgenin çıkarı için egemenliği paylaşmayı teklif etti fakat ingiltere kesin bir dille reddetti.

iktidardaki muhafazakâr parti’nin eski lideri michael howard, toprağı savunmak için gerekirse savaşa gitmeye hazır olduğunu açıkladı. may’in sözcüsü, açıklamanın “egemenliği savunma amaçlı” olduğunu söyledi, ingiltere’nin gerçekten savaşa girmeyeceğini ifade etti.

başbakan may, pazar günü yaptığı açıklamada ise 1713’ten beri elde tutulan cebelitarık’ın ingiltere kontrolünden çıkmasına asla izin vermeyeceğini söylemiş, ingiltere dışişleri bakanı boris johnson da “cebelitarık satılık değil” diye eklemişti.

ispanya: tavra şaşkınız

ispanya dışişleri bakanı dastis ise, eski muhafazakâr parti liderinin sözleri nedeniyle şaşkın olduklarını belirtti, "ispanya hükümeti, diplomatik ve sakin tavrıyla bilinen ingiltere’den gelen açıklamalarından ötürü şaşkın” ifadelerini kullandı. dastis, cebelitarık sınırını kapatma düşüncelerinin de olmadığını belirtti.

‘pazarlık unsuru değiliz’

referandumda brexit karşıtı oy kullanan 6,8 kilometrekarelik cebelitarık’ın başbakanı fabian picardo ise, bölgenin brexit sürecinde büyük güçler arasında pazarlık unsuru olarak kullanılamayacağını söyledi.

ab’nin ispanya’ya cebelitarık ile ilişki kurmada veto imkanı tanımasıyla, ispanya’nın zorbalık ettiğini söyleyen picardo, brexit görüşmelerinde cebelitarık’ın ayrı bir madde olarak işlenmemesi gerektiğini savundu. picardo, “ab’nin yaptığı, aldatılan bir kocanın bunun acısını çocuklardan çıkarması gibi bir şey” dedi.

cebelitarık hakkında

2002’de yapılan bir referandumda cebelitarık halkı yüzde 98 oyla ispanya’nın ortak egemenlik talebini reddetmişti.

ispanya’da franco döneminde 1967’de cebelitarık’ın aynı talebi reddetmesi üzerine sınır kapatılmış, 1985’te yeniden açılmıştı.

ingiliz sterlini kullanan cebelitarık’ta, boğaz’ı denetleyen bir ingiliz askeri üssü bulunuyor.

kaynak: reuters, afp

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;