Türkiye-AB ilişkileri

AB ile müzakerelerde yeni fasıl açılıyor

Türkiye, son iki yıldır ilerlemeyen AB'ye katılım müzakerelerinde bugün yeni bir fasıl açacak. 17 numaralı "Ekonomik ve Parasal Politikalar" faslı, üye ülkelerde daha güçlü ekonomik yapı oluşturulmasını ve ekonomik koordinasyonun artırılmasını hedefliyor. Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, "17. faslın asıl önemi AB ile ilişkilerin canlanması" dedi.

[Fotoğraf: Getty Images]

17. fasıl neleri kapsıyor?

"ekonomik ve parasal politika" faslı üye devletlerin merkez bankalarının bağımsızlığı, kamu sektörünün merkez bankaları tarafından finansmanının yasaklanması ve kamu kesiminin finansal kurumlara imtiyazlı erişiminin önlenmesi konularını kapsıyor.

pek çok alanda daha güçlü bir ekonomik yapı oluşturulmasını ve üye ülkeler arası ekonomik koordinasyonu güçlendirmeyi amaçlayan düzenlemeleri içeriyor.

brüksel'de bugün yapılacak hükümetlerarası katılım konferansı'nda türkiye'yi ab bakanı ve başmüzakereci volkan bozkır'ın yanı sıra, başbakan yardımcısı mehmet şimşek ve dışişleri bakanı mevlüt çavuşoğlu temsil edecek.

türkiye-ab hükümetlerarası katılım konferansı öncesinde ab ile müzakere heyetinde yer alan başbakan yardımcısı mehmet şimşek, ab bakanı ve başmüzakereci volkan bozkır ile birlikte brüksel'de düzenlediği basın toplantısında yaptığı konuşmada, "bu fasıl için türkiye'nin önemli bir eksiği yok, kapanış kriterleri olarak verilenler gerçekleştirileceğimiz konular" dedi. "bu fasıl (17) yatırım ve kalıcı refah artışı için önemli" diyen şimşek "ama asıl olan ilişkilerin canlanmasıdır... tekrar ilişkilerin canlanıyor olması türkiye için yeni bir çıpadır. türkiye'nin risk primini azaltacaktır. yatırımcı ilgisi açısından da olumlu yansıyacak" diye konuştu.

17. fasılda neler var?

17 numaralı ekonomik ve parasal politikalar faslı, üye devletlerin merkez bankalarının bağımsızlığı, kamu sektörünün merkez bankaları tarafından finansmanının yasaklanması ve kamu kesiminin finansal kurumlara imtiyazlı erişiminin önlenmesi konularını içeriyor. böylece daha güçlü bir ekonomik yapı oluşturulması ve üye ülkeler arasında ekonomik koordinasyon sağlanması amaçlanıyor.

"ekonomik ve parasal politika" faslının açılmasıyla türkiye’nin katılım müzakerelerinde açılan fasıl sayısı 15’e yükselecek. 

türkiye'nin ab'ye üyelik müzakerelerinde son olarak kasım 2013'te, "bölgesel politikalar ve yapısal araçların koordinasyonu" faslı müzakereye açılmıştı. türkiye, 2005 yılında başlayan katılım müzakereleri sürecinde, bugüne kadar müzakerelere konu 33 fasıldan 14'ünü açarken, sadece 1'ini kapatabilmişti.

ab ile temasların son dönemde sığınmacılar krizi nedeniyle artması, katılım müzakerelerinde yeni fasılların açılmasını gündeme getirdi. ab bakanı ve başmüzakereci volkan bozkır 26 kasım'da, ankara'nın açılması "en muhtemel fasıl" olarak gördüğü ekonomik ve parasal politikaların, 14 aralık'ta açılacağını duyurmuştu.

ab bakanlığı'nın pazar günkü yazılı açıklamasında, 17. fasılda hiçbir açılış kriteri olmaksızın müzakerelere başlanmasının, "türkiye’nin bu alandaki yüksek uyum düzeyinin en önemli göstergesi olduğu" vurgulanarak, türkiye'nin, müzakerelerde yüksek uyum düzeyi sayesinde, gelecek dönemde de tatmin edici bir hızla ilerleyeceği belirtilmişti.

bir aydır bekleniyordu

cumhurbaşkanı recep tayyip erdoğan'ın ekim ayındaki brüksel ziyareti sırasında türk heyeti, enerji (15. fasıl), ekonomik ve parasal politikalar (17. fasıl), yargı ve temel haklar (23. fasıl), adalet, özgürlük ve güvenlik (24. fasıl), eğitim ve kültür (26. fasıl) ve dış, güvenlik ve savunma politikaları (31. fasıl) olmak üzere 6 faslın açılmasını teklif etmişti.

almanya başbakanı angela merkel'in 18 ekim'de türkiye'ye yaptığı ziyaret sırasında ekonomik ve parasal politikaların açılmasını desteklediğini belirtmesi, bu faslın yakın zamanda açılacağı beklentilerini güçlendirmişti.

23. ve 24. fasıllara rum engeli

yeni fasılların açılmasının gündeme geldiği bu dönemde, güney kıbrıs rum yönetimi dışişleri bakanı yannis kasulidis, mevcut şartlarda 23. ve 24. fasılların açılmasına onay vermeyeceklerini açıklamıştı.

ab’nin 2011 yılında aldığı karar gereği, 23. ve 24. fasıllar, "öncelikli fasıl" statüsü kazanmış, aday ülkelerin katılım müzakerelerine bu iki bölümle başlanması kararlaştırılmıştı. 

bu iki faslın tarama süreçleri 2006 yılında tamamlanmasına rağmen, ab komisyonu'nun sonuç raporlarını ankara'ya iletebilmesi, rum kesiminin vetosunu kaldırmasına bağlı.

AB Bakanı Volkan Bozkır ve Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, Brüksel'deki Türkiye'nin AB Daimi Temsilcilik binasında basın toplantısı düzenledi.
[[Fotoğraf: AA]]

müzakerelerde son durum

türkiye'nin ab katılım müzakereleri, 3 ekim 2005'te başladı.

bu süreçte 33 fasıldan 14'ü müzakerelere açılırken, sadece bilim ve araştırma faslı kapatılabildi. açılmayan fasıllardan 17'si kıbrıs rum kesimi başta olmak üzere bazı ab üyelerinin engellemelerine hedef oldu.

müzakereye açılan fasıllar şunlar:

"sermayenin serbest dolaşımı (4. fasıl), şirketler hukuku (6. fasıl), fikri mülkiyet hukuku (7. fasıl), bilgi toplumu ve medya (10. fasıl), gıda güvenliği, veterinerlik ve bitki sağlığı (12. fasıl), vergilendirme (16. fasıl), istatistik (18. fasıl), işletme ve sanayi politikası (20. fasıl), trans-avrupa ağları (21. fasıl), bilim ve araştırma (25. fasıl), çevre (27. fasıl), tüketicinin ve sağlığın korunması (28. fasıl) ve mali kontrol (32. fasıl)."

bunun yanında, tarama süreci 2006'da sona ermiş olmasına rağmen bugüne kadar yargı ve temel haklar ile adalet, özgürlük ve güvenlik dâhil 10 faslın sonuç raporları ankara'ya iletilmedi. tarama sonu raporlarının türkiye'ye verilmemiş olması, bu fasıllarla ilgili açılış kriterlerinin de bildirilmediği anlamına geliyor.

ab üyelerinin tarama sonu raporlarını hâlâ onaylamadıkları fasıllar ise şöyle:

"işçilerin serbest dolaşımı (2. fasıl), balıkçılık (13.fasıl), taşımacılık politikası (14. fasıl), enerji (15.fasıl), yargı ve temel haklar (23. fasıl), adalet, özgürlük ve güvenlik (24. fasıl), dış ilişkiler (30. fasıl), dış, güvenlik ve savunma politikası (31. fasıl), mali ve bütçesel hükümler (33. fasıl)."

rum yönetimi ve fransa'nın bloke ettiği fasıllar

rum yönetimi, 8 aralık 2009'da tek taraflı olarak 6 faslı bloke edeceğini açıkladı.

rumların, "ilişkilerin normalleşmesi" şartına bağladığı fasıllar arasında işçilerin serbest dolaşımı (2.fasıl), enerji (15. fasıl), yargı ve temel haklar (23.fasıl), adalet, özgürlük ve güvenlik (24. fasıl), eğitim ve kültür (26. fasıl) ve dış, güvenlik ve savunma politikası (31. fasıl) bulunuyor.

fransa ise nicolas sarkozy'nin cumhurbaşkanlığı döneminde 5 faslın açılışını, "üyelikle doğrudan bağlantılı" olduğu gerekçesiyle veto etmiş, daha sonra bu rakamı 4'e indirmişti.

fransa'nın tek taraflı olarak bloke ettiği fasıllar, tarım ve kırsal kalkınma (11. fasıl), ekonomik ve parasal politikalar (17. fasıl), mali ve bütçesel hükümler (33. fasıl) ve kurumlar (34. fasıl).

mevcut durumda, siyasi engel konulmayan ve aday ülkelerin genellikle müzakere süreçlerinin son aşamasında açmayı tercih ettikleri 3 fasıl var. bunlar ise kamu alımları (5. fasıl), rekabet politikası (19.fasıl) ve sosyal politika ve istihdam (19. fasıl).

ek protokol nedeniyle dondurulan fasıllar

ab ile türkiye, 2005'te gümrük birliği'nin yeni ab üyelerine genişletilmesi amacıyla "ek protokol" imzalamıştı.

ancak, protokolde yeni üyelerden güney kıbrıs rum yönetiminin isminin "kıbrıs cumhuriyeti" olarak zikredilmesi üzerine türkiye,  "ek protokol’ün imzalanmasının hiçbir şekilde rum yönetimini tanıma anlamına gelmeyeceğini" vurgulayan bir deklarasyon yayımlamıştı.

ab de türkiye'nin ek protokol’den kaynaklanan yükümlülüklerini tam olarak yerine getirmediği gerekçesiyle aralık 2006’da, "gümrük birliği'yle doğrudan ilgili" sekiz faslın açılmasını dondurmuştu.

ek protokol nedeniyle askıya alınan fasıllar da şunlar:

"malların serbest dolaşımı (1. fasıl), iş kurma hakkı ve hizmet sunumu serbestisi (3. fasıl), mali hizmetler (9.fasıl), tarım ve kırsal kalkınma (11. fasıl), balıkçılık (13. fasıl), taşımacılık politikası (14. fasıl), gümrük birliği (29. fasıl) ve dış ilişkiler (30. fasıl)."

kaynak: aa

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;