Türkiye-AB ilişkileri

AB ile yeni fasıl açıldı

AB ile üyelik müzakerelerinde 33 numaralı Mali ve Bütçesel Hükümler faslı bugün Brüksel'de açıldı. Böylece, Türkiye’nin AB katılım müzakerelerinde açılan fasıl sayısı 16'ya ulaştı.

brüksel'de bugün gerçekleştirilecek hükümetlerarası katılım konferansı toplantısında 33 numaralı mali ve bütçesel hükümler faslı müzakerelere açıldı. brüksel'deki ab konseyi'nde gerçekleştirilecek hükümetlerarası katılım konferansına, türkiye adına dışişleri bakanı mevlüt çavuşoğlu, avrupa birliği bakanı ve başmüzakereci ömer çelik ve maliye bakanı naci ağbal katıldı. faslın açılmasıyla, türkiye’nin ab katılım müzakerelerinde açılan fasıl sayısı 16'ya ulaştı.

konferans öncesi konuşan dışişleri bakanı mevlüt çavuşoğlu, "türkiye daha fazla fasıl açılmasını hak ediyor" dedi. çavuşoğlu ayrıca vize serbestisini de ab yetkilileri ile bugünkü zirvede görüşeceklerini söyledi. 

ab, türkiye'ye vize serbestisi için terörle mücadele yasası'nda değişiklik istiyor. çavuşoğlu ile birlikte kameraların karşısına geçen ab bakanı ömer çelik, bu yöndeki bir soruya "terörle mücadelede kapasitemizi düşürecek şartları kabul etmeyiz" şeklinde yanıt verdi.

şimdiye kadar 15 fasıl açıldı

ab ile türkiye arasında 2005 yılından beri devam eden ab'ye katılım müzakerelerinde 35 müzakere başlığından 15'i şimdiye kadar açılmış durumda. bundan önce en son ekonomik ve parasal politika başlıklı 17. fasıl 14 aralık 2015 tarihinde lüksemburg ab dönem başkanlığında müzakereye açılmıştı. bu fasılla ilgili görüşmeler de halen devam ediyor.

kaynak: aa, al jazeera

 

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;