Ortadoğu

AB muhaliflerin statüsünü yükseltti

Birlik üyesi ülkelerin dışişleri bakanları, Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Koalisyonu’nu, ülke halkının ‘meşru temsilcileri’ olarak tanıdı.

Haberin Öne Çıkanları

El-Hatib’le görüştüler

‘Açıklama herşeyi anlatıyor’

Bazı üyeler çekinceli

SMDK Başkanı Ahmed Muaz El-Hatib, Brüksel’de AB Dışişleri Bakanları ile bir araya geldi. [AFP]

KRONOLOJİ: SURİYE'DE İÇ SAVAŞ

avrupa birliği (ab), suriye muhalif ve devrimci güçler koalisyonu’nun (smdk) birlik nezdindeki statüsünü yükseltti. karar, birlik üyesi ülkelerin dışişleri bakanlarının katıldığı ab genel işler konseyi toplantısında alındı.

pazartesi günü brüksel’de bir araya gelen ve smdk başkanı ahmed muaz el-hatib'le görüşen dışişleri bakanlarının yaptığı ortak açıklamada, muhalif grubun suriye halkının ‘meşru temsilcileri' olduğu belirtildi. 

ab dışişleri ve güvenlik politikası yüksek temsilcisi catherine ashton smdk'nın birlik nezdindeki son statüsü ile ilgili olarak “açıklama her şeyi anlatıyor” dedi. ashton ayrıca, dışişleri bakanlarının el hatip ile görüşmenin son derece faydalı olduğuna inandığını kaydetti.

smdk daha önce ab tarafından 'suriye halkının isteklerinin meşru temsilcileri' olarak tanınmıştı.

fransa ve ingiltere yeni muhalif oluşumu suriye halkının meşru temsilcisi olarak tanırken, bazı ab üyelerinin, grubun temsil ve demokratik yapısıyla ilgili çekinceleri bulunuyor. ancak bu üyelerden almanya, son olarak şam yönetimiyle ilişkileri en düşük seviyeye indirmek amacıyla, pazartesi günü berlin'deki suriye büyükelçiliği'nde çalışan dört kişiyi daha sınırdışı etmişti.

birlik üyesi ülkelerin dışişleri bakanları ise smdk'ya insan haklarına saygılı olması, suriye'deki tüm grupları kapsaması ve demokratik bir anlayış benimsemesi çağrısına bulundu.

bakanlar smdk'dan ayrıca, mevcut rejime saygın bir alternatif oluşturmak için suriye'de siyasi dönüşüm programını ortaya koymasını ve bm-arap birliği suriye özel temsilcisi el ahdar el ibrahimi'yle temasta olmasını istedi. 

'derin endişe duyuyoruz'

ab dışişleri bakanları, suriye’de insan haklarının ve uluslararası hukukun gittikçe artan bir şekilde ihlalinden dolayı derin endişe duyduklarını da belirtti. bakanların ortak açıklamasında, “suriye'de kimyasal silah kullanımı halinde, bunun sorumluları hesap verecektir” ifadesi yer aldı. 

ingiltere dışişleri bakanı william hague ise el-hatip’in smdk’nın kapsayıcılığı konusunda ‘net taahhütler’ verdiğini ifade etti. hague'in yaptığı açıklamaya göre suriyeli muhalifler, kürtler ve hristiyanlar dahil tüm suriye halkını temsil etme sözü verdi. .

smdk'nın ab tarafından 'suriye halkının tek meşru temsilcisi’ olarak tanınması halinde, birlik üyesi ülkeler suriyeli muhalifleri silahlandırabilecek. ancak birlik üyesi bazı ülkelerin bu  konuda çekinceleri olduğu biliniyor. 

ab’nin suriye’deki tüm taraflara uyguladığı silah ambargosu 1 mart’a kadar devam edecek. birlik ingiltere’nin talebi üzerine suriye’ye yönelik yaptırımları her üç ayda bir gözden geçirecek ve böylelikle muhaliflere teçhizat sağlama konusunda kolaylık sağlanmış olacak.

öte yandan avrupa komisyonu suriye halkına 39 milyon euroluk insani yardım sağlanacağını duyurdu.

böylece ab'nin suriye'ye toplam insani yardımı 210 milyon euroya ulaştı.

sıra fas'taki toplantıda

suriye'deki son gelişmeler, brüksel'deki ab genel işler konseyi toplantısının ardından, çarşamba günü de fas'ın marakeş kentinde yapılacak 'suriye'nin dostları' toplantısı'nda ele alınacak. 

abd dışişleri bakanı hillary clinton, midesindeki rahatsızlıktan dolayı fas ziyaretini iptal etti. clinton'ın yerine fas'taki toplantıya, abd dışişleri bakanı yardımcısı william burns katılacak. 

suriye'de, mart 2011'de demokratik reform talebiyle düzenlenen gösterilerle başlayan olaylar, daha sonra muhaliflerle rejim güçleri arasında silahlı mücadeleye dönüşmüştü.

muhaliflerin oluşturduğu londra merkezli suriye insan hakları gözlemevi'ne göre ülkede son 21 ayda 40 binden fazla kişi öldü

'terörizme' karşı savaş verildiğini savunan suriye yönetimi ise en az sekiz bin güvenlik görevlisinin öldürüldüğünü ve 'silahlı isyancılar temizleninceye dek' askeri operasyonların süreceğini belirtiyor.

kaynak: ajanslar

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;