Avrupa Birliği

AB Rusya'ya yaptırımları uzatıyor

AB dışişleri bakanları Rusya'ya karşı Kırım'ı ilhak etmesi nedeniyle 2014 Mart ayında uygulamaya başladıkları yaptırımları Aralık 2015'e kadar uzatma kararı alacak.

Moskova yönetimi, Ukrayna'daki tutumu nedeniyle yeni yaptırımların hedefinde. [Fotoğraf: Reuters]

brüksel'de perşembe günü bir araya gelecek avrupa birliği (ab) dışişleri bakanları rusya'ya karşı kırım'ı ilhak etmesi nedeniyle 2014 mart ayında uygulamaya başladıkları yaptırımları aralık 2015'e kadar uzatma kararı alacak.

ab dışişleri bakanları toplantısında alınacak kararlara ilişkin hazırlanan taslak bildiriye göre, dışişleri bakanları ab komisyonu'ndan rusya'ya yönelik yeni tedbirler hazırlanmasını, yaptırımların uzatılmasını, yaptırım listesine yeni isimler eklenmesini isteyecek.

taslak bildiride, "kötüleşen durum karşısında konsey, ukrayna'nın egemenliğini ve toprak bütünlüğünü tehdit eden kişiler ve kurumları hedef alan sınırlayıcı tedbirlerin aralık 2015'e uzatılmasına karar verdi" denildi.

ab'nin ilave yaptırım uygulayabilmesi için 28 üye ülkenin de onay vermesi gerekiyor.

rusya ise yeni yaptırımların gündeme gelmesinin ardından 35 milyar dolarlık bir krizle mücadele paketi oluşturduğunu açıkladı.

oluşturulan fon ile rus bankalarındaki zararlı varlıkların toplandığı bir 'kötü banka' oluşturulabileceği ve yeni yatırımlara düşük maliyetli finansman sağlanacağı belirtildi.

öte yandan kanada da iç savaş nedeniyle mali sıkıntı yaşayan ukrayna'ya 160 milyon dolarlık düşük faizli kredi desteği sağlayacak.

son haftalarda, ukrayna'nın doğusunda ordu ve rusya yanlısı ayrılıkçılar arasındaki çatışmalar da yeniden şiddetlendi.

kaynak: reuters

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;