Gülen örgütü soruşturmaları

AB ve ABD'den operasyon yorumu

Avrupa Birliği, Cemaat operasyonunun basın özgürlüğüne aykırı olduğunu savundu. ABD'den ise "Hedefin Türk hükümetini açıkça eleştiren medya organları olduğu görülmektedir" açıklaması geldi.

avrupa birliği’nden 'medya ve polis merkezli paralel yapı’ soruşturmasına tepki geldi. ab dış ilişkiler ve güvenlik politikası yüksek temsilcisi federica mogherini ve genişlemeden sorumlu ab komiseri johannes hahn, ortak açıklama yayımlayarak soruşturmanın basın özgürlüğü ve avrupa değerleriyle bağdaşmayacağını söyledi.

ortak açıklamada “gazetecilerle medya temsilcilerinin bugün gözaltına alınması ve polis baskınları, demokrasinin temel prensibi olan basın özgürlüğüne aykırı” ifadesi kullanıldı; masumiyet karinesi ile bağımsız, şeffaf soruşturma kavramları vurgulandı.

hahn ve mogherini, “bu operasyon türkiye’nin parçası olmayı amaçladığı avrupa değerlerine ve standartlarına aykırıdır. herhangi bir aday ülkenin katılımının hukukun üstünlüğü ve temel haklara tam uyum gösterilmesine bağlı olduğunu hatırlatırız” dedi.

"yakından takip ediyoruz"

abd dışişleri bakanlığı sözcüsü jen psaki, gülen cemaati operasyonunu yorumladı, "türkiye genelinde bir dizi baskın ve gözaltılar yapıldığına ilişkin haberleri yakından takip ettiklerini" belirtti.

dışişleri bakanlığı sözcüsü psaki yazılı açıklamasında şunları kaydetti: 

"türk polisinin türkiye genelinde bir dizi baskınlar ve gözaltılar yaptığına ilişkin haberleri yakından takip ediyoruz. türk kolluk kuvvetlerinin eylemlerinin hedefinin türk hükümetini açıkça eleştiren medya organları olduğu görülmektedir. basın özgürlüğü, yargı süreci ve yargılamanın bağımsızlığı her sağlıklı demokrasi için temel unsurlardır ve bunlar türk anayasası'nca kutsal olarak kabul edilmektedir. türkiye'nin dostu ve müttefiki olarak türk makamlarının eylemlerinin, söz konusu temel değerleri ihlal etmemesini ve türkiye'nin demokratik kurumlarına zarar vermemesini temin etmeleri çağrısında bulunuyoruz."

kaynak: al jazeera ve reuters

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;