İran

AB Yüksek Temsilcisi Tahran'da

İran'ın P5+1 ile nükleer anlaşmasının ardından AB'den İran'a son on yılın en yüksek seviyeli diplomatik ziyareti gerçekleşti. AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini, Tahran'daydı.

Mogherini, toplantı öncesi saçını örttü. [Fotoğraf: AA]

avrupa birliği (ab) dış ilişkiler ve güvenlik politikası yüksek temsilcisi federica mogherini, tahran'da iran dışişleri bakanı cevad zarif ve beraberindeki heyet ile görüştü.

son on yıldır iran'a avrupa birliği'nden giden en yüksek düzey temsilci olan mogherini, ab'nin iran'a dünya ticaret örgütü'ne üyeliği konusunda destek vereceğini ancak iran'ın balistik füze testlerini durdurması gerektiği mesajını iletti. 

işbirliği çağrısı

iran ile varılan nükleer anlaşmanın önemine de dikkat çeken mogherini, birlik ile iran arasında bankacılık, enerji ve ulaşım sektörlerinde yapılacak anlaşmalarla ilgili işbirliği için beraberinde 7 diplomatla geldi.

mogherini, zarif'in de hazır bulunduğu basın konferansında, "bankaların karşılıklı olarak finansal etkileşime girmesi ve yeni ekonomik işbirliğine adım atılması hem iran hem de ab için önemli" dedi. mogherini ayrıca bir ab diplomatik misyonunun da iran'da konuşlanacağını aktardı.

'yeni bir başlangıç'

zarif de konuşmasında, "bugün ab ve iran ilişkilerinde yeni bir başlangıç. bu işbirliğinin ortak çıkarlarımız ve küresel gelişime katkıda bulunmasını temenni ediyoruz" dedi. zarif ayrıca abd'ye seslenerek, iran'ın küresel finans sistemine dahil olmasına karşı engelleri ortadan kaldırması çağrısı yaptı, nükleer görüşmelerin iran için asıl amacının bu olduğunu hatırlattı.

ortak bildiri

ortak bildiride iran ile ab'nin ekonomik işbirliğine vurgu yapıldı, iran'ın dtö üyeliğine brüksel'in desteği ifade edildi. insan hakları konusunda ise ab'nin endişeleri vurgulandı.

iran'da geçen yıl 1000'den fazla insanın idam edildiği anımsatıldı. ayrıca balistik füze denemeleri ve ab'nin kara listesindeki silahlı gruplara iran'ın verdiği desteği durdurması istendi.

balistik füzelerin iran'ın nükleer anlaşmayı ihlali olmadığının altını çizen mogherini, "yine de endişeliyiz. bu testlerin durmasını tercih ederiz" dedi. 

suriye mesajı

iran devrim muhafızlarının suriye'de beşşar esed yönetimine askeri destek vermesi de iran'ı ab ile karşı karşıya getiriyor. mogherini bu konuda, doğrudan bir yorum yapmaktan kaçınırken, "bölgede farklı mesajlara yol açacak, gerilimi yükseltici adımların atılmasından memnun değiliz" dedi.

kaynak: reuters

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;